Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot lönekriterier på arbetsförmedlingar

Publicerat måndag 11 augusti 2003 kl 14.48
Personal vid arbetsförmedlingarna är kritisk till de nya lönekriterier som används inom Arbetsmarknadsverket från och med i år. Bedömningarna kan bli både godtyckliga och osakliga, anser personal.
Syftet med kriterierna är att arbetstagaren och lönesättande chef ska gå igenom kriterierna i ett så kallat lönesamtal som sen kopplas till den individuella löneutvecklingen. De lönegrundande kriterierna inom arbetsmarknadsverket innehåller bland annat hur effektiv man är, hur bra arbetskamrat man är och hur bra man är på att samarbeta. Som exempel så är man som arbetskamrat otillfredsställande, om man "Skapar och förstärker negativa attityder i arbetsgruppen. Ser ej sin egen roll i uppkomna konflikter. Oförmåga att läsa av rådande situation utan kliver rakt på. Håller med i teorin men i praktiken. Vågar inte stå upp för sina åsikter. Ägnar sig åt destruktivt korridorsnack." Medan en utmärkt arbetskamrat beskrivs på följande sätt. "Uppmuntrar till dialog genom att vara en aktiv lyssnare. Får andra att känna sig betydelsefulla. Kan tolka tidiga signaler och bidrar till att andra medarbetare bättre kan hantera problem- och konfliktsituationer. Vågar ge konstruktiv feedback. Är tillgänglig, tydlig och konsekvent i sitt agerande. Vågar ta upp kontroversiella frågeställningar. Framför sina åsikter i rätt forum och tar eventuella konsekvenser." De nya lönekriterierna som arbetsgivaren tillsammans med fackförbundet tagit fram har fått delar av personalen att reagera eftersom man tycker att de enbart bygger på bedömningar som kan bli godtyckliga och osakliga. Flera av de anställda som Sveriges Radio varit i kontakt är besvikna på att lönekriterierna inte är mer konkreta och mätbara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".