Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunalt vindkraftsintresse.

Publicerat tisdag 31 mars 2009 kl 05.33
Här på Bleikevare äger redan Dorotea kommun ett vindkraftverk. En bra idé tycker grannkommunerna. Foto: Jan Olof Dahlin.

Det finns ett stort intresse i inlandskommunerna att kommunen själv ska bli ägare av vindkraft. Dorotea kommun äger redan ett vindkraftverk i vindkraftsparken på Bleikevare och samtliga kommunalråd i inlandet tycker det är en intressant idé att göra något liknande i den egna kommunen.

I Vilhelmina konstaterar centerpartisten Gunnar Hörnlund att kommunen kunde ha fått vindkraft gratis men missade chansen. Vilhelminaborna sa nej i folkomröstningen om en uppgörelse med Vattenfall om Vojmån där andelar i vindkraft ingick som kompensation. Men det hindrar inte att vindkraft fortfarande är intressant.

I Åsele är planerna på en vindkraftpark på Stor Rotliden långt gångna och socialdemokratiska kommunalrådet Bert - Rune Dahlberg säger att tankarna på egen kommunal vindkraft har funnits ända sedan tillverkning av kraftverk i Åsele diskuterades för drygt ett år sedan.

Storumans kommun får troligen länets största vindkraftpark på Blaiken. 100 kraftverk som då ägs av Skellefteå kommun via Skellefteåkraft. Att köpa in sig där är inte aktuellt eller kanske inte ens möjligt men visst skulle kommunen kunna äga vindkraft. Socialdemokratiska kommunalrådet Gunilla Lundgren vet dock inte när eller hur det skulle ske.

Lycksele kommun har i sin översiktsplan som är ute på remiss skrivit att kommunen senast år 2015 ska vara delägare i vindkraftproduktion. I Malå säger kommunlistans Arne Hellsten att han sett till att få frågan på agendan. Själv tycker han att kommunen och gärna företag och privatpersoner i Malå ska bli delägare, både av ekonomiska- och miljöskäl. I Sorsele säger centerns Roland Wermelin att frågan inte diskuterats på allvar men visst finns lösa tankar.

Sammanfattningsvis kan sägas att inlandets ledande politiker ser vindkraft som ett sätt att på sikt tjäna pengar och delvis bli självförsörjande på el. För en del kan det ligga ganska nära att investera, men för andra ligger vindkraftsägandet mer på idéstadiet. Ett verk kostar ändå minst 30 miljoner.

Reporter Örjan Holmberg.

orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".