Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots protester delar Volvo ut 4 miljarder till aktieägarna

Publicerat torsdag 2 april 2009 kl 06.20

Korv med bröd i stället för lunch för att signalera de bistrare tiderna.

Men chefsbonusar och aktieutdelning på fyra miljarder kronor klubbades igenom på Volvokoncernens bolagsstämma.

Volvokoncernen har behov av ytterligare kostnadssänkningar och nya varsel kan komma, enligt koncernchefen Leif Johansson.

-Jag kan inte säga att vi kan ta bort den risken, sade han till TT efter stämman på onsdagen.

Det pågår också diskussioner med facken om en uppgörelse där personalen får gå ner i arbetstid med lägre lön för att slippa varsel.

Sedan i höstas har Volvo genomfört rena stålbadet för att parera marknaden som störtdök. Över 16 000 personer har fått gå. Nästan hälften i Sverige.

På bolagsstämman blev det laddat när uppsägningarna sattes mot förslaget att aktieägarna ska få drygt fyra miljarder kronor ur bolagets kassa. -Begriper inte styrelsen det omoraliska i det här, sade Arne Johansson.

Han företrädde det nybildade samarbetsorganet på vänsterkanten, Arbetarinitiativet. Hans förslag var att pengarna i stället ska användas till återanställningar och utbildningar. -Pengarna skulle räcka till 10 000 årslöner, sade han.

Volvos styrelseordförande Finn Johnsson höll fast vid linjen att ägarna måste få avkastning och att styrelsen tagit hänsyn till situationen genom att sänka utdelningen till två kronor per aktie, jämfört med 5:50 kronor förra året.

Ytterligare ett par talare var kritiska, men ingen av de större ägarna. När fem av storägarna sagt ja var saken klar.

Günther Mårder, tillförordnad vd för Aktiespararna, ville ha försäkringar om att bolaget, med tanke på utdelningen, inte behöver ta in nytt kapital från ägarna. Finn Johnsson slog fast att Volvo inte tänker sig en nyemission. -Inte med den kunskapen vi har i dag, sade han.

Bonussystemet till de högsta cheferna röstades också igenom. Taket är kvar på samma nivå som i fjol eftersom styrelsen redan backat på förslaget om en höjning. -Det blir ett beslut för framtiden, sade Finn Johnsson som tycker att bonusar är bra. -Vi anser att systemet ökar motivationen till att prestera ännu bättre.

Ett nytt aktieutdelningsprogram till som mest 275 höga chefer fick tung kritik från flera större ägare som Folksam och Tredje AP-Fonden. De vände sig framför allt mot att cheferna får aktier utan att behöva betala något ur egen ficka.

Men samma sak där. De största ägarna röstade ja.

Karin Olander/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".