Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre brevlådor och tidigare tömning väntar

Publicerat söndag 12 april 2009 kl 13.36
Färre brevlådor i framtiden när Posten rationaliserar. Foto Simon Leijsne Radio Kalmar.

Det kan bli lite knepigare att hitta postlådor för brev man vill ska komma fram nästa dag.

Posten håller på att dra in antalet lådor och tömmer också tidigare för att spara pengar och miljö. -Vi byter ut en del av våra brevlådor som inte är av så bra modell och då ser vi samtidigt över placeringarna av alla lådor, säger Peter Brännström, produktchef på Posten, till TT.

Postfrakten flyttas också av både kostnads- och miljöskäl från flyg till järnväg och de elva terminalerna kopplade till flyget ska år 2018 bli sju, knutna till järnvägens stambana.

I Malmöregionen, som förutom hela Skåne även omfattar mindre delar av Blekinge och Småland, plockas nu runt 50 brevlådor bort av de cirka 225. -Det vi gör nu i Malmö är en pilotstudie, säger Anita Nilsson, regionchef för Postens Malmöregion till Norra Skåne.

De blå lokala brevlådorna ska inte längre täcka så stora områden och tömningen av alla lådor tidigareläggs. Brevlådor som tömts klockan 20 ska tömmas klockan 19, och även eftermiddagstider ändras. -Miljö kostar pengar och vi måste anpassa oss. Vår målsättning är att på detta sätt klara att leverera all post till nästa dag i hela Sverige, säger Peter Brännström.

Att klara Norrland lika bra via tåg kommer dock inte gå, där blir det fortsatt flyg.

Pilotstudien av Malmöregionen utvärderas vid halvårsskiftet. Därefter går översynen av brevlådor vidare i hela landet. -Vi har ett mått om att ingen ska ha längre än 500 meter till lådan. Många lådor står fel i dag och de flesta gör ändå andra ärenden samtidigt som de postar brev, säger Peter Brännström.

Men att brevlådeposten, som står för bara fem procent av den totala postmängden, skulle vara på utdöende i moderna datortider avfärdar han bestämt. -Snarare tvärtom, näthandel och småföretag ger oss mer att göra nu. Det sker en intressant förändring där och vi är konkurrenskraftiga med våra snabba leveranser. Nätet skapar posttrafik.

Faktaruta

Posten har nära 30 000 gula och blå brevlådor utplacerade i landet.6 000 är av en markstående modell med en stor tömningslucka nertill. Lådorna är svåra att tömma för brevbärarna vid till exempel snö och drabbas också lätt av fukt- och rostskador. De måste bytas ut.De blå brevlådorna är för lokal post som ska delas ut på samma ort och i nära postnummerområden.Post delas ut dagligen till 4,5 miljoner hushåll landet runt.Posten kör med sina 6 000 brevbärarbilar nära 40 000 mil per dag, tio varv runt jorden.Bara 5 procent av all post läggs i brevlådorna. Resterande lämnas in direkt på postterminaler eller företagscenter. Källa: Posten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".