Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyla ett problem för älgköttet

Publicerat måndag 1 september 2003 kl 08.11
Kyla är ofta ett större problem för kvalitén på älgkött än värme. Stadsveterinären Torsten Mörner på Statens veterinärmedicinska anstalt säger att för snabb avkylning får musklerna att dra ihop sig och göra köttet segt.
Flertalet jägare är medvetna om de hygienproblem som värme kan orsaka men vet inte att kyla kan försämra köttkvalién avsevärt. Om köttet kyls ned för snabbt efter att älgen skjutits så sker köldsammandragning i musklernas celler. - Den sammandragningen går inte att lösa upp, säger Torsten Mörner. Vare sig om man hänger av köttet eller om man kokar det. Köttet förblir segt.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.