Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skyddsombud kan hållas ansvarig

Publicerat torsdag 4 juni 2009 kl 18.29

Det blev friande dom för det skyddsombud som åtalats för arbetsmiljöbrott efter en rasolycka på sin arbetsplats i Umeå. Kammaråklagaren Kjell Jannesson pekar på att tingsrätten skriver i domen att lagtextens ordalydelse inte utesluter att ett skyddsombud kan hållas staffrättsligt ansvarig.

Åtalet mot skyddsombudet har väckt starka reaktioner från LO, som anser att arbetsmiljön helt och hållet är arbetsgivarens ansvar och att det kan vara svårt att få någon att ställa om som skyddsombud om man riskerar åtal.

Det nu friade skyddsombudet skadade själv sitt knä när han fick rasmassor över sig då han och en arbetskamrat grävde ner en avloppsledning vid Tegs kyrka i Umeå. Enligt åtalet grävdes schaktet med en brantare lutning än vad som rekommenderas och åklagaren anser att skyddsombudet borde ha insett riskerna för ras och stoppat arbetet.

Enligt åtalet har både skyddsombudet och platschefen utsatt den andra arbetaren för fara. Och Umeå tingsrätt anser att dom båda har varit oaktsamma, men inte grovt oaktsamma och det skulle ha krävts för en fällande dom.

Även om de båda nu frias så pekar kammaråklagare Kjell Jannesson på att tingsrätten skriver i domen att lagtextens ordalydelse inte utesluter att ett skyddsombud kan hållas staffrättsligt ansvarig.

– Den här tingsrätten har ansett att det finns ett straffrättsligt ansvar vilket kan göra att andra åklagare som håller på med arbetsmiljöbrott när det blir en liknande händelse faktiskt kan åtala ett skyddsombud som gör sig skyldig till något liknande.

Reportrar Anna Burén
Agneta Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".