Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

JO-kritik mot psykets journalrutiner

Publicerat torsdag 11 juni 2009 kl 10.28

Justitieombudsmannen, JO, har inspekterat Psykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och funnit anledning till kritik. Kliniken uppfyller inte patientdatalagens krav på att journalanteckningar ska signeras.

Efter en rutingranskning framför Justitieombudsmannen flera synpunkter, bland annat på klinikens utformning av permissionsbeslut som har fått JO att i särskild ordning inleda en utredning. Vid granskningen fanns inte heller alla journalhandlingar tillgängliga utan de fick man leta reda på och komplettera senare. Kliniken uppfyller inte kraven på att journalanteckningar och förtjänar kritik för bristerna, enligt JO. Kravet på signering kom till för patienternas säkerhet, och är särskilt viktigt i stora journalsystem anteckningarna kan ligga till grund för behandling och medicinering på andra vårdenheter. JO har också synpunkter på beslut och dokumentation när patienter spänns fast i bälte för att inte skada sig själv eller andra.

En patient får kortvarigt spännas fast med bälte om det finns omedelbar fara att patienten allvarligt skadar sig själv eller andra. Under tiden måste vårdpersonal vara närvarande, och pågår fastspänningen mer än fyra timmar ska Socialstyrelsen informeras. I ett fall hade en kvinna varit fastspänd i 13,5 timme. JO anser att man redan när fastspänningen påbörjas inte kan ta beslutet hur länge den ska vara, i det här fallet över natten. En patient hade också vid ett stort antal tillfällen varit fastspänd, men JO granskar inte det närmare eftersom Socialstyrelsen tagit upp fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".