Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vikarier i skolan bara vid kris

Publicerat fredag 26 september 2003 kl 08.13
Tuffa besparingar väntar skolorna i Umeå. Vikarier måste man försöka klara sig utan, och bara ta in när det är kris. Underskottet för skola och förskola ser ut att bli 29 miljoner kronor.
Skolan i Umeå har lyckats krympa det hotande underskottet med tre miljoner kronor, bland annat tack vare att sjukfrånvaron minskat sedan i våras. Men prognosen pekar ändå mot 29 miljoner back i år och skolorna får fortsätta att snåla in på vikarier. Skolorna måste också hitta andra sätt att arbeta. - Till exempel att jobba i arbetslag, att dela upp barnen på ett annat sätt, säger Margareta Rönngren, socialdemokratisk ordförande i för- och grundskolenämnden. En annan sak hon nämner är lärarnas arbetstid. Enligt avtalet ska lärarna arbeta 35 timmar i veckan på skolan, tid som arbetsgivaren har att förfoga över. Men så fungerar det inte på alla skolor idag. - Det ser väldigt olika ut, säger Margareta Rönngren, ordförande i för- och grundskolenämnden.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.