Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Jämställdheten i Umeå kartlagd

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 11.59

En kartläggning av jämställdheten i Umeå visar på stor snedrekrytering till gymnasieutbildningar och att män i Umeå oftare sitter i maktposition än kvinnor. Meningen är att den ska fungera som vägledning för politiker.

Kommunen har låtit göra en lägesbeskrivning av skillnaderna i exempelvis makt och ekonomi mellan män och kvinnor. Christina Bernhardsson, socialdemokratisk ordförande i Umeå kommuns jämställdhetsutskott är vare sig förvånad eller imponerad över vad kartläggningen visar:

– Den är ju inte "wow så här bra är vi" utan visar väl vad vi redan visste, men nu vet vi det verkligen. Det är en otrolig snedrekrytering i gymnasieskolan. På elprogrammet är det fyra tjejer, och på hantverkarprogrammet med inriktning mot frisör till exempel är det åt andra hållet. Så ser man ju på lönegapen hur de ser ut. Det är ingenting som minskar utan följer linjen.

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förordas i de nationella jämställdhetspolitiska målen.

Kartläggningen i Umeå visar bland annat att andelen kvinnor i kommunpolitiken är någorlunda jämställd, men att vissa nämnder är väldigt ojämlikt besatta.

Män har makten
Männen dominerar också i de kommunala bolagsstyrelserna. Också näringslivet domineras av män.

Kartläggningen omfattar också punkten ekonomisk jämställdhet. Där konstateras att männen har bättre ekonomi än kvinnorna och att arbetsmarknaden är uppdelad: Vissa yrkesgrupper domineras av antingen det ena eller det andra könet.

Så är det redan i gymnasieskolan och där ser Christna Bernhardsson att det är viktigast att påbörja förändringsarbetet:

– För det fortsätter i det långa loppet att man har en snedrekrytering in i arbetslivet. Nu ska politikerna i våra styrelser och nämnder ha den här kartläggningen som sin lilla bibel, där man kan fundera "hur kan vi i vår nämnd ta beslut som gynnar både män och kvinnor på ett likvärdigt sätt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".