Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Varnar för att sänka antagningskrav

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 17.48

Det finns stora risker med att sänka behörighetskrav till högskolan för att få fler studenter, enligt kanslichefen på Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten i Umeå, som inte vill följa med i den utvecklingen.

I Dagens Nyheter berättas idag att flera högskolor sänker behörighetskraven för att få fler elever till naturvetenskapliga utbildningar. Linköpings universitet beskrivs som exempel. Det gäller miljövetenskap och biologiprogram.

I Umeå görs ett undantag sen sex år tillbaka för det treåriga Miljö-och hälsoskyddsprogrammet – för samhällsvetarstudenter, som inte behöver ha gått naturvetenskapligt gymnasieprogram.

– Miljö- och hälsoskyddsprogrammet är en mycket bred utbildning med starka samhällsvetenskapliga inslag, säger Anders Lundin, kanslichef vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet på Umeå universitet. Man läser exempelvis ekonomi och juridik och liknande.

– Så för den här typen av program kan det fungera, och det har fungerat. Studenterna med samhällsvetarlinjen bakom sig har lyckats lika bra som eleverna med naturvenskapligt gymnasium.

Risk med fler undantag
För att få läsa universitetets Miljö-och hälsoskyddsprogram krävs att samhällsvetarstudenter har matematik C och naturkunskap B från gymnasiet – och sen får både naturvetareleverna och samhällsvetareleverna en specialmånad med kompletteringskurser för att få jämställda förkunskaper. Men att anpassa behörighetskrav för att få fler studenter till naturvetenskapen tror inte Anders Lundin på – för de studenterna skulle komma ut sämre utbildade eftersom universitetet måste ha med grundkunskapsutbildning på de tre år programmet har på sig – och signaler till ungdomarna skulle bli fel.

– Det skulle få gymnasieelever att tänka att jag behöver inte läsa naturvenskap på gymnasiet för det kan jag ju göra på universitetet. Men vi vill ju att ungdomarna skall läsa naturvetenskap på gymnasiet, säger Anders Lundin, kanslichef på Teknisk-naturvetenskaplig fakultet på Umeå universitet.

Reporter: Tommy Engman

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".