Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att pröva handikappidrott

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 06.53
Foto: Jonas Ekströmer Scanpix

Handikappidrottsförbundet i länet vill att landstinget bidrar med pengar till underhåll och inköp av nya sport- och motionshjälpmedel till personer med funktionsnedsättning.
– Man kan inte begära att man som funktionshindrad ska gå ut och köpa en skida för 30 000 kronor. Gå ut och prova och upptäcka att skidåkning inte var något för mig och så gå på nästa grej, säger Kerstin Runard idrottskonsulent vid Västerbottens handikappidrottsförbund.

Förbundet har som mål att det på tre platser i länet ska finnas möjlighet för personer med handikapp att låna hjälpmedel för att kunna prova på olika idrotter, säger Kerstin Runard handikappidrottskonsulent vid Västerbottens handikappförbund.

– Det finns idag viss utlåning i Umeå. Den utlåningen ligger under Umeå Fritid och det finns tandemcykel, kanoter och sittande skidor. Även Skellefteå kommun har varit positiva, men där är det vår lokalförening som sköter utlåningen och där finns också någon skida och andra saker, säger Kerstin Runard.

Dyrt att prova sporter
De hjälpmedel som idag finns att låna i Skellefteå och Umeå, bland annat skridskokälkar, skicart och rullstolar för innebandy, rullstolsbasket och tennis, finns för att personer med en funktionsnedsättning ska ha möjligheten att prova en aktivitet innan man går och köper en dyr utrustning. Handikappförbundet vill att det även ska gå att låna hjälpmedel i Lyckele.

– Man kan inte begära att man som funktionshindrad ska gå ut och köpa en skida för 30 000 kronor. Gå ut och prova och upptäcka att skidåkning inte var något för mig och så gå på nästa grej, köpa en sak för 25 000 och kolla och upptäcka att det här var inget för mig, rullstolstennis var inget för mig. Det är otänkbart, säger Kerstin Runard.

Förbundet söker bidrag
Det bidrag på 70 000 kronor som handikappidrottsförbundet sökt från landstinget ska inte bara användas till inköp av nya hjälpmedel, minst lika viktigt är underhåll och transportkostnader till personer i inlandet som vill låna något.

På torsdag 3 september beslutar landstingets handikappnämnd om Handikappidrottsförbundet ska få hela eller delar av de 70 000 som förbundet ansökt om.

Men det ser mörkt ut. I det förslag som ligger hänvisas till landstingets ekonomiska läge och förslaget är att ansökan ska avslås. Följer politikerna förslaget så kommer möjligheten att prova på en idrott att begränsas, säger Kerstin Runard. 

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".