Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sorsele

Allvarlig kritik mot HVB-hem

Publicerat tisdag 8 september 2009 kl 09.21

Länsstyrelsen riktar skarp kritik mot HVB-hemmet Skogsro i Sorsele efter en tillsyn av verksamheten. Bland annat bedrivs vården på HVB-hemmet på samma sätt för alla placerade ungdomar oavsett individuella behov och förutsättningar. Det ser länsstyrelsen extra allvarligt på eftersom detta kritiserats redan vid senaste tillsynen.

Länsstyrelsen ger kritik för att ungdomar med en problematik som innefattar erfarenhet av sexuella övergrepp eller sexuellt utagerande placeras på samma HVB i samma byggnad med rum i samma korridor som ungdomar av motsatt kön. Föreståndaren för Skogsro har under tillsynen hänvisat till att det finns larm som utlöser om någon rör sig i korridoren eller öppnar fönster och som slås på om det känns oroligt. Dessutom har personalen mer uppmärksamhet och restriktioner angående närkontakt mellan ungdomarna, ungdomarnas språk för att minska risken för olämpliga sexuella händelser.

Länsstyrelsen är kritisk till att en flicka på hemmet, som berättat att hon utsatts för sexuella övergrepp, inte fick snabbt och förbehållslöst stöd att göra polisanmälan.

Enligt länsstyrelsen bedrivs också vården med omfattande inskränkningar i den personliga friheten för ungdomarna, vilket anses allvarligt. Den fasbehandling som används för ungdomarna innebär bland annat telefon- och besöksförbud minst de fyra första veckorna, då ungdomarna endast får tala i telefon med sina föräldrar och socialsekreterare. Att ungdomar, vårdnadshavare och socialtjänst är införstådda med att fasprogrammet används räcker inte. Det krävs ett beslut från länsrätten om vård enligt LVU, och inskränkningarna får bara användas på särskilda ungdomshem som drivs av statens institutionsstyrelse, skriver länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".