Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

"Bryter inte mot språklagen"

Publicerat onsdag 7 oktober 2009 kl 16.03

Kommunen bryter inte mot språklagen när man tar in barn som inte kan finska på Umeås enda finskspråkiga förskoleavdelning, det säger Lennart Jonsson biträdande skolchef. Av annan åsikt är Finska klubbens Raili Borg, hon tycker att föräldrarna ska pröva den nya lagen.

Kommunen har för få förskoleplatser och att göra Hissi till en tvåspråkig avdelning innebär inte att finskan är hotad eller att kommunen bryter mot den nya språklagen enligt kommunens tillförordnade och biträdande skolchef Lennart Jonsson.

-Jag har inte den kunskapen att det faktiskt har blivit så. Utifrån lagstiftarens krav och ambitioner så pratar man ju om att hela eller delar av verksamheten bedrivs på språket och jag uppfattar det så att det kan vara tvåspråkigt, säger Lennart Jonsson.

Nej kommunen bryter inte mot den nya språklagen som ska stärka de fem nationella minoriteternas rätt att tala sitt språk och Lennart Jonsson tror inte heller att finskan är hotad så som det har blivit på andra håll i landet då man tagit in barn som inte pratar finska.

Av annan åsikt är Raili Borg (S) kommunpolitiker och ordförande i Finska klubben i Umeå. Hon är mer oroad över konsekvenserna om den särskilda ersättningen och kön som avdelningen nu har försvinner:

-När den finskspråkiga kön försvinner, så kanske det finns fem barn i kön men det står två svenskpråkiga barn före, så då går de svenskspråkiga barnen före de finskspråkiga.

-Vilket betyder att i praktiken lägger man ner Hissi, säger Raili Borg.

Nytt möte om en månad

I tisdags kväll träffade föräldrar till barnen på Hissi, Lennart Jonsson och rektorn för skolområdet. Inga beslut fattades och om en månad ska man träffas igen. Från föräldrarnas sida har man sagt att fram till dess försöka få in fler finsktalande barn på Hissi. Det går idag 12 barn på avdelningen.

Blir det så att avdelningen görs om till en tvåspråkig avdelning så tycker Raili Borg att föräldrarna ska testa om kommunen bryter mot den nya språklagen.

-Man måste testa. Föräldrarna måste polisanmäla detta och föräldrarna måste gå hela vägen. Det kan inte vi i Finska klubben göra, det måste föräldrarna göra. Det är de som är berörda avslutar Raili Borg.

Reportrar Inga Korsbäck och Kaarina Honkanen.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".