Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Män och kvinnor olika friska

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 16.01

Trots att Västerbottens län ligger i topp på flera områden i den nya kartläggningen om folkhälsa så finns det också områden där länet inte hävdar sig alls, och där skillnaderna mellan mäns och kvinnors situation är enorma.

Till exempel så är det stor skillnad mellan hur trygga män och kvinnor känner sig. Bara fyra procent av männen rädda för att röra sig ute på gator och torg. Bland kvinnorna är siffran nästan tio gånger så hög.

– Det finns en förklaring och det är att kvinnor kan vara rädd för överfall och övergrepp av olika slag. det har ju varit aktuellt med jämna mellanrum, till exempel Hagamannen. Det blir nästan mytologiserat. Till slut skrämmer man sig själv, säger Maria Mörkberg som bor i Umeå.

Undviker att gå ut
39 procent av kvinnorna i länet är så otrygga att de undviker att gå ut ensamma. Bland männen är det bara 4 procent som resonerar på samma sätt. Och då är det ändå männen som oftare råkar ut för våldshandlingar.

Tryggheten i närområdet har stor betydelse för både trivseln och hälsan. Det visar kartläggningen från organisationen Sveriges kommuner och landsting, Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.

Och den visar också att kvinnor upplever sin egen hälsa som sämre jämfört med männens uppfattning om sin. Det här är särskilt tydligt bland kvinnor med kort utbildning.

Lägsta andelen rökare
Socialdemokraten Harriet Hedlund är ordförande i landstingets folkhälsonämnd för Umeåområdet. Hon framhåller Västerbottens goda resultat, att få västerbottningar röker, att få drabbas av klamydia, att många har goda kontakter med vänner och släktingar.

– Sedan finns det de områden där vi har möjlighet att göra förbättringar. Där måste vi sätta oss ned tillsammans, för allting kan ju inte landstinget påverka själv utan vi måste ju göra det gemensamt. Så samverkan mellan kommun och landsting är ju jätteviktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".