Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya rön om depression och ångest

Publicerat fredag 16 oktober 2009 kl 05.24
1 av 3
Psykologen Britt Wiberg, forskarna Grazia Carelli och Anna Sircova vid Institutionen för Psykologipå Umeå universitet. Foto Tommy Engman.
2 av 3
Deprimerade tenderar att se bakåt och de med ångest oroar sig över framtiden.Tommy Engman
3 av 3
Tidsuppfattning påverkar depression och ångest. Foto Tommy Engman

På Umeå universitet pågår ett projekt om människans tidsuppfattning och om hur man kan mäta den i förhållande till psykiska hälsa. Det är på psykologiska institutionen som man i ett första steg i sitt tidsprojekt har vidareutvecklat ett diagnosinstrument för depression och ångest.

Tiden och tidsuppfattningen tillhör det grundläggande i att vara människa. Kan man mäta hur tidsuppfattningen ser ut hjälper det när man vill ställa diagnos och kunna behandla psykisk sjukdom som till exempel depression. Det är numer en av våra folksjukdomar.

De fyra forskarna i Umeågruppen är Grazia Carella, Britt Wiberg, Anna Zircova och Marie Wiberg.

Umeåforskarna - en är alltså från Italien, två från Sverige och en från Lettland - har vidareutvecklat en amerikansk serie testfrågor, ett diagnosinsinstrument, för att förbättra diagnoser om depression och ångest.

Förenklat kan man beskriva ett av sambanden man vill använda för diagnos är att människor med depression vänder sig mot dåtid, hur det varit och inte ser någon framtid, medan människor med ångest ser på framtiden med fruktan och har fokus där.

Nästa steg som gruppen sökt pengar för är hur olika kulturer påverkar människans uppfattning: väst-öst, industriellt-agrart, demokratiskt-totalitärt, storstad-småstad. Man vill pröva om de faktorerna har betydelse för depression och ångest.

 

Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".