Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Folksam pratar med pensionärerna

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 14.35

Folksam bjuder in pensionärsorganisationerna för samtal om de halverade ersättningarna i grupplivförsäkringen. Det är över 400.000 kunder som berörs när ersättningen till efterlevande vid dödsfall sänks från och med 2011.

Det var för snart två veckor sedan som Folksam beslutade att i det närmaste halvera ersättningen i försäkringen. Orsaken enligt bolaget är att för få nya tecknar sig för försäkringen och då räcker inte premierna till utbetalningarna.

"Fientlig relation"
En av pensionärsorganisationerna, SKPF, kallar Folksams agerande för fientligt.

"Folksam har lyckats skapa en mycket dålig relation till sina kunder, ja närmast en fientlig relation. Risken är uppenbar att det kommer att visa sig att beslutet var ett fatalt felsteg, när stora delar av kunderna och ägarna överväger andra försäkringsalternativ än Folksam", skriver SKPF:s ordförande Sam Sandberg i ett pressmeddelande.

Bolagets vd Anders Sundström konstaterar att den här typen av försäkringar har sina risker och kanske inte har varit så bra, varken för kunderna eller för Folksam i form av ett skadat varumärke. Men det förekommer en hel del missförstånd.
– Många tror att det här är en sparandeförsäkring, säger Sundström till TT.

I och med att ersättningen halveras kommer en del ha betalat in mer än de får ut.

– Ja, det kan finnas sådana som kommer att få ut sämre, säger Sundström.

Att konstruktionen skulle likna ett pyramidspel, där den som kommer in sist blir utan pengar, förnekar han.

– Jag tycker inte att man kan säga så.

Bjuder in pensionärer
Enligt honom tillsatte Folksam i fredags en extern granskare som snabbt skulle ta reda på de finansiella förutsättningarna för olika lösningar. Försäkringen har för det första inte gett några historiska vinster. För det andra skulle en oförändrad försäkring medföra framtida förluster för Folksams försäkringskollektiv på fem miljarder kronor. Och för det tredje kom Folksam fram till att det inte går att ta pengar från andra försäkringar eller sparandeformer inom koncernen för att täcka förlusten i grupplivförsäkringen.

Med det i bakfickan tänker Anders Sundström möta de protesterande pensionärsorganisationerna. – Jag bjuder nu in pensionärsorganisationerna till överläggningar, säger Sundström.

Olle Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".