Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Socialtjänsten får 80 miljoner kronor

Publicerat onsdag 28 oktober 2009 kl 04.56

Av de 200 miljoner kronor som fanns att fördela i kommunens budget tilldelades sociatjänsten  80 miljoner kronor till.

– Med ett underskott på 10 miljoner kronor inom försörjningsstödet kommer pengarna som en lättnad, säger Britt-Marie Lövgren (FP), vice ordförande i socialnämnden.

De sämre tiderna på Umeås arbetsmarknad syns framförallt i form av socialtjänstens stigande kostnader för försörjningsstöd (före detta socialbidrag)

Socialnämnden begäran om ett tilläggsanslag, bland annat som en följd av ökade kostnader för försörjningsstödet gick också igenom och kommunstyrelsens arbetsutskott fick 30 miljoner kronor som ska användas till omstruktureringskostnader i verksamheter samt eventuellt ökade kostnader för försörjningsstöd.

--  Pengarna ska användas som en buffert, säger Lennart Holmlund (s) kommunstyrelsens ordförande.

Socialnämnden i Umeå får alltså 80 miljoner kronor, För- och grundskolenämnden får 35 och Gymnasienämnden 10 miljoner plus en lönereserv på 20 miljoner. Det när 200 miljoner kronor fördelades till de kommunala verksamheterna nästa år.

Pengarna kommer dels från ökade skatteintäkter men också från regeringen som beslutat att tillföra Sveriges kommuner mer pengar inför 2010.

Lennart Holmlund (S) kommunstyrelsens ordförande i Umeå och Anders Ågren (M) kommunstyrelsens vice ordförande, var nöjda och ganska överens med fördelningen av pengarna.

Alliansen har lämnat ett något annorlunda förslag. Skillnaden är att Alliansen vill satsa 90 miljoner kronor på socialtjänsten istället för 80 och 40 miljoner kronor på för- och grundskolan i stället för 35.

De pengarna skulle tas från lönereserven som då skulle minska från 20 miljoner kronor till 5 miljoner kronor.

Vänsterpartiet har inte tagit ställning, partiet återkommer i kommunstyrelsen.

Trots tillskottet av pengar till nämnderna måste arbetet med att se över verksamheterna fortsätta det var Anders Ågren och Lennart Holmlund också överens om.

Reporter: Filippa Armstrong.

filippa.armstrong@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".