Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Sågverksbransch inför ödesfråga

Publicerat torsdag 3 januari 2002 kl 17.59
På elva månader har bara i Västerbottens län omkring 150 personer i sågverksbranschen varslats om uppsägning på elva månader. Samtidigt måste branschen utvecklas för att överleva.
Ett exempel på en traditionell näring i de norrländska skogslänen är sågverken - men många dem rationaliserar eller rent av tvingas lägga ner. Scaninge Timber varslar 51 av 154 anställda vid sågverken i Lugnvik och Bollsta i november på grund av dålig lönsamhet, säger företagets VD Ulf Larsson. När länsarbetsnämnderna gjort sina prognoser över utvecklingen på arbetsmarknaden spår de att behovet av personal i skog och sågbranschen fortsätter att minska. Ska svenska sågverk kunna leva kvar och ge arbetstillfällen måste man konkurrera på en internationell marknad. Från östländerna, framförallt Ryssland, kommer billiga produkter. Ulf Larsson och Bo Holm på Sågab, Sågverken i Norrland, är överens om att lösningen tilll en ljusare framtid för sågverken ligger i specialisering. Att producera mer precist den vara kunden vill ha, vare sig det nu är sågat, hyvlat eller en viss dimension på virket. Men för att kunna konkurrera med kvalitet och nytänkande måste företaget locka till sig kunnig personal, konstaterar Ulf Larsson på Scaninge Timber. - Det är en ödesfråga för branschen. En bransch som lider av dålig lönsamhet orkar inte jobba med sin produktutveckling, och gör vi inte det får vi svårt att skapa bra lönsamhet, säger Ulf Larsson till P4 Västerbotten.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".