Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friare vårdval vill Vårdföretagare ha

Publicerat lördag 16 januari 2010 kl 09.10
Mariehems vårdcentral blir konkurrensutsatt. Foto Tommy Engman.

Hälsoval Västerbotten, det nya fria vårdvalet i närsjukvården, borde vara friare för de som vill starta privat vårdcentral, det tycker vårdföretagarna som hade bjudit in till ett möte i Umeå igår.

Det var näringslivet, tankesmedjan Timbro och Vårdföretagarna som tillsammans med landstingspolitiker och vårdanställda diskuterade hälsovalet. Målet med mötet var bland annat att få till en bättre dialog mellan företagarna och landstingen om det fria vårdvalet.

– Anledningen är att vi tycker att politiker och företagare inte möts i tillräcklig utsträckning, och alldeles för mycket missförstånd uppstår mellan dem, säger Hans Dahlgren som är näringslivschef på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.

Landstingsrådet Gunilla Johansson (S) var en av talarna. Två kom från Vårdföretagarna: Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna, vårdföretaget Praktikertjänst. En fjärde talare var Centerpartiets Olle Edblom som är den borgerliga alliansens talesperson i landstinget.

Något av det företrädare för småföretagarna i vårdbranschen vill förändra i hälsoval Västerbotten är att landstinget inte skall kräva av nya hälsocentraler att ge heltäckande vård. Det blir för dyrt och riskabelt för småföretagare.

Och man vill inte ha krav på att patienter måste anmäla sig till en viss vårdcentral, för i det listningskravet ingår också att om medborgarna gör ett aktivt val blir de kvar på sin gamla hälsocentral. Det hämmar nya vårdföretagare, den fria konkurrensen och en bättre vård, enligt Vårdföretagarna, Praktikertjänst och Timbro.

De synpunkterna höll Olle Edblom (C) med om. Det var en av de saker Alliansen var oense med socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister om när de politiska förhandlingarna fördes under året som gick om villkoren för hälsoval Västerbotten.

– Vi försökte nå enighet och det gjorde vi i nästan alla avseende, konstaterar landstingsrådet Gunilla Johansson (S). Men jag tycker vi har gjort ett bra arbete. Nu får vi se hur vi lyckats, och vi får göra de förändringar som behövs för att hälsoval Västerbotten och vård en till länsborna ska fungera bra.

Reporter Tommy Engman.

tommy.engman@mail.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".