Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre skydd för Naturreservat

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 05.00
1 av 2
Vindelfjällen Foto Eva Brännman/SR Västerbotten
2 av 2
Tomas Staafjord, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen i Västerbottens län. Foto Tommy Engman.

Naturreservatet i Vindelfjällen behöver skyddas bättre mot gruvnäringen. Det anser länsstyrelsen i Västerbottens län.

Gruvföretaget Blackstone fick nej av länsstyrelsen till provborrning i Vindelfjällens naturreservat, men Miljödomstolen upphävde det beslutet. Motiveringen var att det inte fanns stöd i reservatsbestämmelserna för förbud att provborra i Vindelfjällen.

Därför tänker länsstyrelsen skärpa bestämmelserna. Reservatsförvaltaren på länsstyrelsen Tomas Staafjord konstaterar:

– Vindelfjällens naturreservats huvudsyfte är att bedriva naturvård, friluftsliv och rennäring. För att uppnå det har vi upptäckt att skyddet behöver förbättras.

Och det är gruvföretaget Blackstones ansökan och tillstånd i Miljödomstolen som är den direkta anledningen till att länsstyrelsen i Västerbottens län nu ska skärpa - eller förtydliga - bestämmelserna så att det inte blir någon gruvverksamhet där.

Naturreservaten har föreskrifter för tre typer intrång. För allmänheten gäller att i inga som helst ingrepp göras på mark och naturföremål inom reservatet. Vissa bestämmelser gäller för de med särskild rätt - markägare, rennäringen och jakträttsinnehavare till exempel - och sen finns andra regler för vad länsstyrelsens förvaltning får göra.

– Vi trodde att ett gruvexploateringsföretag, ett privat företag, är att betrakta som allmänheten. Då är det förbjudet att gräva och spränga och så vidare. Men så är det inte, menade Miljödomstolen.

"Har man fått tillstånd enligt minerallagen att provborra så är det att likna vid en särskild rätt, som markägare och rennäring." ansåg Miljödomstolen.

– Så där fick vi på moppo, säger Tomas Staafjord.

Nu skall den statliga myndigheten Bergstaten och rennäringen försöka komma fram till inte om utan när provborrningarna kan göras med hänsyn till rennäringens känslighet.

Men länsstyrelsen vill inte att fler provborrningar skall kunna göras i Vindelfjällens naturreservat.

– Vill vi bedriva naturvård och ha en väl fungerande rennäring så måste vi titta över föreskrifterna, säger länsstyrelsens reservatsförvaltare Tomas Staafjord. Vi når inte upp till syftet med reservatet om gruvexploateringsföretag provborrar. Så enkelt är det.

Reporter Tommy Engman

tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".