Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre brandsäkerhet behövs på äldreboenden

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 05.32
1 av 2
Claes Caiher, VD Brandskyddsföreningen i Västerbottens län. Foto Inga Korsbäck SR Västerbotten.
2 av 2
Roland Lundmark utredare och ansvarig för lokaler inom äldreomsorgen Umeå. Foto Inga Korsbäck SR Västerbotten.

Det finns idag en del att önska när det gäller brandsäkerheten på särskilda äldreboenden. Idag finns det bland annat inga krav på att det ska finnas sprinklers i varje bostadsrum.

--Men skärpta krav på ökad brandsäkerhet är på gång och då har länets kommuner en hel del att göra, säger Claes Caiher vd vid Brandskyddsföreningen i Västerbotten.

--Då det gäller fasta sprinklers har det inte kommit än i vårdanläggningar. Men det kommer säkert i lagbestämmelser om några år. Bjurholm vet jag är först med att dra in bostadssprinkler i ett vårdboende som man ska bygga, säger Claes Caiher.

När det gäller det demensboende som Claes Caiher pratar om i Bjurholm och som han som konsult varit involverad i när det gäller brandskyddet så har inga politiska beslut om byggstart fattats än. Men får kommunens fastighetsingenjör bestämma så blir det sprinklers i de sex lägenheter som planeras, det säger hon till P4 Västerbotten.

Det skulle i så fall vara mycket ovanligt när det gäller särskilda boenden. Finns det sprinklers är de placerade i allmänna utrymmen som korridorer och sällskapsrum.

I Umeå har man det så och där följer man de myndighetskrav som gäller idag, säger Roland Lundmark utredare och ansvarig för lokaler inom socialtjänsten.

--Men det är klar här kan det fort hända förändringar i lagstiftningen och då är det bara att gilla läget. Då blir det sprinkler i varje bostadsrum förstås.

Ni har ju byggt några nya boenden ganska nyligen och vad har ni för säkerhetsnivå där?

--Ja det är larm direkt till brandkåren från bostadsrummet.

Hade ni några funderingar på att sätta in sprinklers i varje rum?

-Nej det hade vi inte. Det var myndighetskraven, alltså vad lagstiftaren kräver, avslutar Roland Lundmark.

För de äldres skull så hoppas Claes Caiher på skärpta krav när det gäller brandsäkerhet i kommunernas äldreboenden:

– Ja bygglagstiftningen som ska träda ikraft 2011 kommer nog att peka på den här biten och vi har även andra ställen där vi har sängliggande och det är ju sjukhusen, säger Claes Caiher.

Reporter Inga Korsbäck.

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".