Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav på vårdköer skruvas åt

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 15.47

Kraven på kortade vårdköer i landstingen skärps nu. Pengarna ska inte längre fördelas utifrån köerna ett visst datum utan på hur de har sett ut under en längre period.
– Landstingen kommer att ha blåslampan i häcken, säger socialminister Göran Hägglund till TT.

Förra året lyckades landstingen korta sina vårdköer rejält. När kömiljarden delades ut fick samtliga landsting ta del av pengarna.
– Vi har gjort oerhört stora framsteg, men det finns en del problem som vi måste ta hänsyn till, som frågan om frivilligt väntande, säger Göran Hägglund.

Regeringen klubbar vid ett regeringssammanträde på torsdagen en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting om en rad förändringar i kömiljardens utformning.

Vissa landsting anklagades förra året för att ha satt många patienter i frivilliga köer och på det sättet fuskat sig till köpengar. För att undvika detta skärps nu kraven.

Två perioder
Redan i januari blir landstingen skyldiga att varje månad rapportera in köstatistik för 95 procent av sina enheter. Tidigare var kravet 90 procent.

Fördelningen av kömiljarden, som förra året baserades på en mätning av köläget i landstingen den 30 november, ska nu i stället göras utifrån de genomsnittliga köerna under två perioder – januari till mars och september till december. Frivilliga köande räknas in i statistiken från april och framåt.
– Under första kvartalet jobbar vi delvis efter de principer som har gällt under 2009. Sedan har landstingen en omställningsperiod för att under september månad gå i gång med ett system där ersättningen baseras på genomsnittet, säger Göran Hägglund.

Ska redovisas
Sommaren räknas alltså inte in i den statistik som ligger till grund för fördelningen av kömiljarden. Detta trots att det vanligtvis är om somrarna som köerna är som längst på grund av att vårdpersonal har sina semestrar samtidigt som tillströmningen av patienter är stor.

TT: Innebär det här att landstingen får en chans att låta köerna växa under sommaren?
– Nej, de slipper inte undan. Siffrorna kommer fortfarande att redovisas, och vårdgarantin blir lag den 1 juli. Landstingen kommer att ha blåslampan i häcken under hela den här perioden. Medierna i de olika landstingen kommer att vara intresserade av de här siffrorna, och landstingspolitikerna kommer att ställas till svars, säger Göran Hägglund.

Amanda Billner/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".