Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindelfjällen

Klart för provborrning i reservat

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 14.11

Bergmästaren i Luleå ger gruvprospekteringsbolaget Blackstone Nickel AB klartecken för hur provborrningar i Vindelfjällen ska gå till.

Länsstyrelsen i Västerbotten och Samebyarna i Vindelfjällen är helt emot att borra efter malm i naturreservatet. Men Miljödomstolen har sagt ja och nu sätter bergmästaren villkoren så att rennäringen ska störas så lite som möjligt.

19 hål
Länsstyrelsens åsikt har varit att Blackstone inte får flytta en sten i Vindelfjällen och samebyarna anser att en gruva skulle vara dödsstöten för rennäringen. Men både myndigheten och samebyarna fick till sin förvåning bakläxa i höstas av Miljödomstolen som sa att provborrning är möjlig trots reservatbestämmelserna. Reglerna för reservatet är stränga för privatpersoner men säger inte nej till näringsverksamhet noterade Miljödomstolen och jämförde med den påverkan på markerna som samebyarna har rätt att göra i området. Nu har Bergstaten beslutat godkänna den arbetsplan som Blackstone skickat in och satt upp regler för hur rennäringen ska störas så lite som möjligt. Det betyder att bolaget får borra sammanlagt 19 hål och det handlar om legenadriska samevisten och fjällvandrarområden som Vindelkroken och Dalovardo.

Stora fyndigheter
Det har hittats block och hällar med mycket höga halter av koppar, nickel, guld och silver i Vindelfjällen. Borrhålen som Blackstone tänker göra kan ge en första antydning om var det finns metaller även under jord. Det kan finnas en fyndighet som är mycket stor men bergmästaren Jan-Olof Hedström skriver i beslutet att det är låg sannolikhet att en gruvetablering skulle komma tillstånd i området. Det vet Blackstone om men väljer ändå att satsa mycket pengar på gruvprospekteringen. Bergmästarens beslut kan överklagas till Fastighetsdomstolen så sista ordet är inte sagt ännu om det verkligen kommer in några borraggregat i Vindelfjällen.

Örjan Holmberg
orjan.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".