Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga stöttas att våga vittna

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 07.05
Umeå tinsgrätt. Foto Peter Öberg.

För att få unga människor att våga vittna inför domstol så startar nu KFUM i Umeå ett projekt tillsammans med Brottsförebyggande rådet. För det är ett växande problem med hot mot vittnen för att få dem att vara tysta, det säger Lennart Andersson på Brå i Umeå.

– Vi vet att många ungdomar utsätts för hot när man är brottsoffer. Det är ett problem i Umeå idag, det är ett ökande problem och därför vill vi göra någonting åt det, säger Lennart Andersson.

Lennart Andersson säger att såväl Socialtjänstens fältarbetare och Polisens ungdomsgrupp i Umeå som brottstatistiken pekar mot att det är ett växande problem med hot mot vittnen.

– Anmäler du mig så kommer du att få stryk, ta tillbaka din anmälan, du ska inte snacka med någon. Det är väldigt mycket sms, det kan vara över internet, säger Lennart Andersson.

Ökande problem i hela landet
Anmälningarna om övergrepp i rättssak – alltså när vittnen trakasseras eller hotas – har ökat markant. I hela landet ökade anmälningarna med 70 % mellan 1999 och 2006, det visar en studie från Brå.

Från underrättelseroteln på Västerbottenspolisen tror Inga-Lena Jonasson att det här delvis kan förklaras med den tekniska utvecklingen, det är enklare att sms:a ett hot än att hota någon öga mot öga. Inga-Lena Jonasson säger att det i många fall också är svårt att få unga människor att vittna.

Kunskap ska ge mod
KFUM:s och Brås projekt "Våga vilja vittna" riktar sig till att börja med till fyra högstadie- och gymnasieskolor i Umeå.

Elever och lärare ska få utbildning, det blir teater och rollspel och Lennart Andersson på Brå hoppas att det på sikt ska göra att fler vågar vända sig till rättssystemet när de utsätts för eller bevittnar ett brott:

– Det ska ge resultat så att fler vågar vittna, fler vågar träda fram och säga saker som man idag kanske inte vågar, säger Lennart Andersson, koordinator på Brottsförebyggande rådet i Umeå

Reporter Anna Burén
anna.m.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".