Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Handtvätt motar vinterkräksjukan

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 11.05
1 av 3
2 av 3
Sjuksköterskan Ulla-Britt Morén intervjuas av Inga Korsbäck
3 av 3
Ulla-Britt Morén sjuksköterska Hemgården

Det är ovanligt få fall av vinterkräksjuka i länet. Bättre handhygien kan ha påverkat. Att tvätta händerna och att ha tydliga rutiner spelar roll det säger sjuksköterskan Ulla-Britt Morén. På Hemgården har man inte haft vinterkräksjuka på länge:

-Nej inte förra året heller. Jag tror att det kanske är tre år sedan. Då blev jag själv också sjuk. Då kom jag in till en boende precis när hon kräktes och jag tänkte att det är ett under om jag klarar mig. Men det gjorde jag ju inte, säger Ulla-Britt Morén.

Det var flera år sedan Hemgården drabbades av vinterkräksjukan och smittläget i länet är just nu ovanligt lågt, säger Västerbottens läns landstings smittskyddsläkare Jens Boman.

I Västerbottens län har det bara varit några få konstaterade fall av vinterkräksjuka på sjukhusen och inom de särskilda boendena. I södra Sverige har det varit fler smittade, 200 till 250 konstaterade fall i veckan enligt Urban Kumlin som är överläkare på viruslaboratoriet vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Det har även varit få fall av svininfluensa i länet och den senaste månaden har inga nya fall konstaterats, säger Urban Kumlin. Att det är ovanligt lite smitta i länet för den här årstiden kan kanske bero på en bättre handhygien, säger smittskyddsläkaren Jens Boman till P4 Västerbotten.

På Hemgården i Umeå tvättar personalen sina händer noga. Särskilt viktigt är det att inte glömma tumgreppet och tvätta sig med tvål och vatten och att använda handsprit.

-Man ska alltid fukta händerna först och man ska helst inte ha ringar och klocka när man är ute i patientarbete, säger Ulla-Britt Morén.

Skulle någon av de boende på hemgården ha vinterkräksjuka eller annan smitta så finns tydliga regler för personalen att följa:

-Handhygien och man ska ha skyddsrock och engångsförkläde och handskar.

För att inte smitta ska spridas så får den som är sjuk stanna på sitt rum och även äta på rummet:

-Så då får de vara på sitt rum. Direkt när man kommer in i rummet så har man handsprit, handskar och skyddsrock nära så att man tar hand om det på en gång. Så får de stanna där tills man vet vad det är, säger Ulla-Britt Morén.

Reporter Inga Korsbäck

Fråga

Smittskyddsläkaren Jens Bomans hygienråd

  • Var hemma om du känner att du börjar bli sjuk, man är som mest smittsam då.
  • Hosta och nys i armvecket, inte i handen då förs smittan vidare.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten när du har varit ute.
  • Handsprit. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".