Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkaren kränkte Eva

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 14.36
1 av 2
2 av 2
Christina Olofsson verksamhetschef Hälsocentralen Sävar

När Eva Alskog från Umeå skulle göra en mammografiundersökning reagerade läkaren negativt när hon sa att hon var lesbisk. Och flera undersökningar visar att det inte är ovanligt att hbt-personer bemöts illa i kontakt med olika myndigheter.

– Under den här undersökningen uppmärksammade läkaren att jag hade ett smycke och så frågade han vad det var och jag sa att det var en symbol för lesbiska och så säger han "vad tråkigt".

– Jag blir alldeles stum och tänker vadå tråkigt och jag frågar honom vad han menar. Men då säger han bara "jag är gammelmodig". Och sedan fortsätter han att undersöka och det blir helt tyst, ingen konversation något mer överhuvudtaget, säger Eva Alskog.

– Jag känner mig helt orolig och osäker och undrar vad var det här? Och hur blir undersökningen nu, säger Eva Alskog.

Det som Eva Alskog var med om inträffade för två år sedan inom sjukvården i Västerbottens län. En händelse som inte är unik på något sätt det visar en ny rapport från Ungdomsstyrelsen. I rapporten framgår att 16-25 åringar som definierar sig som homo- bi eller transexuella oftare utsätts för fysiskt våld än andra unga. Många inom hbt-gruppen har även lågt förtroende för olika myndigheter eftersom de känner sig diskriminerade när de möter personalen.

För ett bättre bemötande utbildar RFSL vårdpersonal och en verksamhet kan efter 6-8 månader bli hbt-certifierad. Men inga hälsocentraler eller kliniker i länet har ännu visat intresse för utbildningen. 

Men på hälsocentralen i Sävar försöker personalen ändå tänka på hur besökare blir bemötta och verksamhetschefen Christina Olofsson hoppas att hbt-personer inte ska utsättas för det Eva Alskog utsattes för.

– Jag kan förstå att man kan känna sig ifrågasatt om man får en sådan kommentar. Det hoppas jag att man inte ska behöva få här på vår hälsocentral. Du ska bli bemött som människa och inget annat. Vi ska vara professionella, säger Christina Olofsson.

Hör mer om HBT-certifierade Hälsocentraler:Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".