Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sista chansen för högskoleprovet

Publicerat måndag 15 februari 2010 kl 18.17

I dag är det sista dagen du kan anmäla dig för att skriva högkoleprovet. Vid midnatt natten mot tisdag den 16:e februari går anmälningstiden ut. Provet skrivs den 10:e april och kan öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill.

Intresset för högskoleprovet fortsätter att växa. Prognosen på måndagen var minst 60 000 anmälningar till vårens prov.
– Det ser ut att bli en klart ökning jämfört med de 51 000 som anmälde sig förra våren, säger Nils Olsson, utredare vid Högskoleverket.

Midnatt, natten mot tisdagen, var sista tid för anmälan till högskoleprovet via Högskoleverket. Vissa högskolor kan ha förlängd ansökningstid.

Till provet i höstas anmälde sig 47 000, en ökning med 50 procent jämfört med hösten året innan. Lågkonjunkturen som i höstas bidrog till det växande intresset spelar sannolikt en roll även i vår.

Dessutom är årskullarna i åldrarna 18-20 ovanligt stora just nu.
– Det är där vi hittar de flesta skrivarna, både vad det gäller de som skriver första gången och de som skriver på nytt, säger Nils Olsson.

De nya antagningsreglerna till högskolan som börjar tillämpas i höst kan vara ytterligare en förklaring till ökningen. Reglerna gör det svårare än tidigare att komma in på högskolan för dem som kompletterat sina gymnasiebetyg. För dem blir högskoleprovet en viktig andra chans.

Rekordet slogs våren 1992 då 102 000 anmälde sig. Då öppnades provet för dem under 25 år och behovet hade därför dämts upp.

Vårens högskoleprov sker lördagen den 10 april.

 har fem orter i länet där högskoleprovet kan skrivas: Norsjö, Lycksele, Skellefteå, Storuman, Umeå, Vilhelmina, Vännäs samt Vasa (dock endast vårprov), Finland.

/TT

Fakta om högskoleprovet

Provet består av fem delar:
DTK - tolkning av diagram, tabeller och kartor.
ORD - ordkunskap innehåller ord och begrepp som det gäller att förstå innebörden av.
LÄS - läsförståelse prövar förmågan att tillgodogöra sig information i en svensk text.
ELF - engelsk läsförståelse prövar förmågan att läsa och förstå engelsk sakprosa.
NOG - logiska resonemang innebär att avgöra om det finns tillräcklig information för att ett problem ska kunna lösas.
De fem delproven genomförs i fyra block om 50 minuter, där ett innehåller både ORD och ELF.

Källa: Högskoleverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".