Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Dagen efter-piller till unga tjejer

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 06.07
1 av 2
Anette Fagling jobbar som barnmorska på ungdomsmottagningen i Umeå. Foto: Inga Korsbäck
2 av 2
Foto: Inga Korsbäck

För att minska ungdomsaborterna i länet vill barnmorskorna på Ungdomsmottagningen i Umeå få möjligheten att dela ut dagen efter-piller till unga tjejer.

I en skrivelse till landstinget pekar man bland annat på att aborterna ökat, säger Anette Fagling barnmorska på mottagningen.
– Aborterna ökar ju i Västerbotten, ökar mest i landet och jag kan väl nästan tycka att det är en följd av att vi inte kan dela ut de här pillren längre. Vi träffar dagligen unga flickor som kommer till oss och vill ha dagen-efter-piller. Där vi oftast måste neka och skicka de till Apoteket istället, säger Anette Fagling barnmorska på Ungdomsmottagningen.

Barnmorskorna på Ungdomsmottagningen hade tidigare möjlighet att dela ut dagen-efter-piller. Men av besparingsskäl och i landstingets prioriteringsprocess togs den möjligheten bort. Det var efter ett nätverksmöte om ungdomars sexuella hälsa i slutet av januari som frågan kom upp och som nu fått barnmorskorna att vända sig till landstingspolitikerna om en ändring.

På Apoteket kostar ett enda dagen-efter-piller 150 kronor och det kan vara mycket pengar för en ung tjej som inte har råd och som av olika skäl inte vågar prata med sina föräldrar och då finns Ungdomsmottagningen - där det varje måndag är drop-in och den här dagen satt ett trettiotal unga tjejer mellan 13 och 22 år i väntrummet.
– Vi har väl på måndagar ungefär mellan 70-80 ungdomar som besöker oss. Och en sådan dag kan det handla om kanske två eller tre dagen-efter-piller. Måndag ligger också efter en helg och det kanske är oskyddat sex mer på helgerna än veckorna, säger Anette Fagling.

Det viktiga med att barnmorskorna kan dela ut dagen-efter-piller är att de kan fånga upp unga tjejer i riskzonen och som behöver någon att prata med, menar Anette Fagling.
– Delar vi ut de här pillrena så har vi möjlighet att ha diskussion kring preventivmedel och uppföljning med graviditetstest.

Från landstingets sida ska man nu se över möjligheten för Ungdomsmottagningarna i Umeå, Lycksele och Skellefteå att dela ut dagen-efter-piller, det säger Harriet Hedlund (S) landstingspolitiker:
– Det här handlar inte om stora pengar. Så därför hoppas jag att det kan gå ganska fort att vi kan ta den här diskussionen, säger Harriet Hedlund ordförande för Folkhälsonämnden i Umeåområdet.

Reporter Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".