Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skellefteå/Haiti

Högt tryck på skolan i Haiti

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 13.54
Författaren Göran Lundin med sin bok om Haiti. Foto: Åza Meijer, SR

Nu har Norrhammarskolan i Skellefteå kunnat återuppta kontakt med Olof Palmes skola i Haiti. Skolan har klarat sig från den stora jordbävningen men stora mängder flyktingar har sökt sig till området där och det sätter skolan under hårt tryck. 

De många flyktingarna ökar trycket på skolan som får ta emot fler elever. Flyktingvågen för också med sig svåra valsituationer när resurserna inte räcker till alla.

Sedan 1995 har skolor i Skellefteå engagerat sig i Olof Palmes skola och idag så samlas det in pengar på flera håll. Fadderskolan Norrhammar planerar för framtida insamlingar och har även gått ut med ett nödrop till andra skolor om att hjälpa till.

Stödgruppen för Olof Palmes skola på Haiti har genom Göran Lundin återupptagit kontakten Haiti-Skellefteå.
– Dels fungerar telefonerna igen men så har jag också kontakt via Facebook, berättar Lundin för P4 Västerbotten.

Stödgruppen skickar pengar från Skellefteå kvartalsvis och pengarna går till lärarlöner, viss utrustning och till vaktmästare. Eftersom bankväsendet fungerar i dag är det heller inte problem att skicka pengar till skolan.

Svåra val i krisläge
Att nu folk tar sig till jordbruksdistriktet där Olof Palmes skola ligger, beror mycket på att här odlas ris och grönsaker. Området har kallats för Haitis kornbod, men just nu är problemet där svält. Eftersom skolsystemet i Haiti är i kras och miljoner barn saknar både klassrum och lärare är trycket på Olof Palmes skola hårt. Skolan har fått utöka med antalet elever med ungefär 30 procent, vilket betyder i genomsnitt 10 elever till i varje klass.

– Det blir ett selektivt urval man måste göra i en sådan här situation. Det är katastrof och man hamnar i väldigt ovanliga valsituationer, säger Göran Lundin.

Lundin berättar att han hört i radion om en läkare från organisationen Läkare utan gränser berätta hur han fick stå och bestämma vem han skulle rädda livet på. Att ta ett beslut om vem han skulle välja att operera.

Åza Meijer
aza.meijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".