Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lycksele

Ambulans på tidtabell

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 07.08
Ambulanspersonalen i Lycksele vill inte köra i onödan. Foto: Örjan Holmberg/SRVästerbotten

På kort tid har ambulanser från Lycksele åkt fem gånger till Umeå i onödan. Orsaken är att personal på Universitetsjukhuset i Umeå avbeställt transporten för sent. Därför görs ett försök med ambulans på tidtabell.

Avdelningschef Elisabeth Björnsdotter Rahm vid Lycksele ambulans säger att det finns för få ambulanser i inlandet för att Landstinget ska har råd att köra utan patienter. 

Vid fem tillfällen sedan nyår har ambulanspersonalen i Lycksele upptäckt att den patient de skulle hämta redan åkt från Umeå på annat sätt. Lyckseleambulansen har inte i tid fått veta att resan borde ha ställt in. Varje resa kostar ca 20 000 kronor så

100 000 kronor av Lyckseleambulansens budget har gått åt i onödan bara i år.

Ska hindra slöseri med tomma ambulanser
I veckan startade ett försök att köra planerade sjukresor enligt tidtabell. Två ambulansresor mellan Lycksele lasarett och NUS i Umeå ska gå på måndagar, onsdagar och på fredagar. Det handlar exempelvis om hjärtpatienter som är färdigbehandlade i Umeå och ska hem till inlandet och de resorna har ökat kraftigt sista året.

Elisabeth Björnsdotter Rahm säger att patienterna ska påverkas så lite som möjligt men resorna behöver styras till dessa dagar. Idén till ambulans enligt tidtabell kommer från personalen i Lycksele som ser att resurserna för ambulanstransporter i inlandet inte räcker till och särskilt sedan transporterna ökat sista året.

Nu ska ambulansresorna dokumenteras
Det är dålig förståelse för ambulanssituationen i inlandet säger, Elisabeth Björnsdotter Rahm, men nu ska Lycksele ambulans dokumentera allt som händer under försöket. Det finns ett tjänsteutrymme på knappt 6 tjänster som delas mellan 15 personer på lasarettet.

I Kiruna som har lika många ambulansresor som Lycksele finns tre gånger så många tjänster, de kommer faktiskt hit nu för att se hur Lycksele kan klara ambulansen till så låg kostnad, berättar Elisabeth Björnsdotter Rahm. Att vi klarar oss beror helt på personalens lojalitet och att de rycker ut i akuta lägen även när de själva är lediga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".