Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Minervaskolan

Ett barn stoppades från klassresa

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 15.30
1 av 2
Skoldagen börjar. Foto Tommy Engman/SR.
2 av 2
Minervaskolan i Umeå. Foto Tommy Engman/SR.

En mamma kallas "pain in the ass" och anklagas för att parasitera på skolan. Andra uppmanas att byta skola. Och det finns föräldrar som inte anmält till Skolverk eller Skolinspektion för att de var rädda för repressalier för deras barn.

Hur Minervaskolans rektor och lärare har uttalat sig och skrivit till föräldrar som är kritiska, finns dokumenterat i e-brev och skrivelser.

I P4 Västerbottens genomgång finns bland annat ett av fall som gäller en pojke vars föräldrar gjort flera anmälningar till Skolverket om sonens skolgång, att skolan saknade handlingsplan emot kränkande behandling, att skolan hade indoktrinerande terminsavslutningar i Stadskyrkan och kristendomsundervisning i andra klass.

Mamman skrev också en kritisk artikel i en av lokaltidningarna om förbudet för elever att bära slöja i mars 2006. Minervaskolan fälldes ju också för det av Skolverket.

Sonen stoppades från skolresa

Föräldrarna ansåg att skolans företrädare inte bara kränkte dem utan att också sonen drabbades för att de varit kritiska. Som när Minervaskolans femteklassare skulle åka till fjällen våren 2007. Skolan var noga med att betona att även om man stödde resan så måste den ske utanför skoltid - för det kostade pengar, och det var föräldrar som anordnade resan.

Skolan krävde att barnen skulle begära ledigt för att kunna åka med. Ett enda barn i klassen fick inte ledigt. 11-åringen skulle ensam stanna hemma fyra dagar för att jobba ikapp. Anledningen skulle vara för stor frånvaro. De dagar som klasserna skulle vara bortresta skulle däremot inte tas igen, eftersom alla elever missat lika mycket. Någon anmärkningsvärd frånvaro finns inte dokumenterad, snarare visade utvärderingar att det gick bra i skolan.

Klassläraren sa till mamman med anledning av att sonen inte fick åka på fjällresa med att hon "varit ett pain in the ass hela tiden". Till sonen sa klassläraren att det var en konsekvens av han fått så mycket att göra på grund av mammans anmälningar till skolverket.

"Taskspark mot skolan"

Och vid den här tiden, ett år efter debattartikeln, skriver klassläraren skriver till mamman:

"Det är litet svårt för mig att förstå hur man kan stjäla så mycket tid av de människor som ser till att ens barn har det bra i skolan. Om det är höjden av otacksamhet eller bara otacksamhet för väl eftervärden bedöma. Den skola ert barn går på bär Hans Janssons prägel. Han är garanten för att mobbning aldrig får fotfäste på denna skola."

Och klassläraren fortsätter sitt brev: "Den artikel du skrev var en riktig taskspark på hela skolan och inte bara på Hans personligen."

De här föräldrarna vill inte medverka i radio.

– Skälet är att hela historien är en ond cirkel. Vi är väldigt glada över att vi inte fortsatte strida utan bytte till en bättre skola, har de meddelat P4 Västerbotten.

De anmälde till Skolverket - flera gånger. Dels hade de synpunkter på det stöd deras barn fick, men också hur skolan uppträdde mot dem som föräldrar. Liknande anmälningar har andra föräldrar gjort. De tycker att Skolverket och Skolinspektionen borde kunna ingripa här.

I ett yttrande till Skolverket skriver rektorn Hans Jansson om samma föräldrar: "Det står cirka 200 elever i kö till årskurs 5 där X går. Vissa föräldrar i kön är desperata att "få in" sina barn på Minervaskolan, ringer regelbundet.

- Humanistiskt korrekt vore naturligtvis att låta en elev som verkligen vill "gå på" skolan ta barnets plats, eftersom hans föräldrar är så missnöjda."

I några fall har ju Minervaskolan anmält till Socialtjänsten att de misstänker att föräldrarna inte klarar omvårdnaden om barnet. Okynnesanmälningar, hävdar föräldrarna, och Socialtjänsten har lagt ner ärendena. Men skolan stöjder sig på anmälningsplikten: Misstänker skolan att ett barn far illa skall man anmäla.

Den olägenhet en omotiverad anmälan kan innebära för föräldrarna vägs upp av risken med att skolor inte skulle anmäla i tid, anser Skolinspektionen som är den nya myndiget som tagit över tillsynen av de fristående skolorna. Och beträffande relationerna mellan föräldrar och skola kan inte skolinspektionen göra något.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".