Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
UMEÅ

Rönngren (S) om läget på Minerva

Publicerat måndag 15 mars 2010 kl 14.54
Margareta Rönngren (S) För- och grundskolenämnden Umeå. Foto Tommy Engman/SR.

Margareta Rönngren (S) reagerar kraftigt efter att ha läst i dokumenten om Minervaskolan i Umeå. Det handlar om uttalanden av skolans rektor, skolans chef och skolans lärare, om barn och föräldrar, som samlats sen 2003.

Däremot så kan inte Margareta Rönngren, ordförande i För- och grundskolenämnden i Umeå, inte direkt göra så mycket åt det som kommer fram i anmälningarna mot den fristående skolan.

– Det här är ju en gråzon och Umeå kommuns medborgare förstår inte det här. Det händer ju att föräldrar hör av sig som har barn i en fristående skola, och så får man skicka tillbaks dem och säga att det här har inte jag ansvar för, säger Rönngren till P4 Västerbotten.

På Minervaskolan går drygt 500 elever. Minervaskolan får skolpeng för sina barn utifrån budgeten för de kommunala skolorna: mellan 72 000 kronor och 86 000 kronor per elev och år beroende på skolstadium, från Umeå kommuns skattebetalare.

Med 525 elever som kommunen betalar skolpeng för under det  här året blir det 40 900 000 kronor till Minervaskolan.

Annorlunda om skolan varit kommunal

Skolinspektionens kritik av Minervaskolan om att den inte uppfyller lagens krav handlar om att kränkning av elever och bristande stöd i undervisningen. Kränkning av föräldrar ingår inte i Skolinspektionens tillsynsansvar.

Margaretha Rönngren är den enda i Umeå kommuns för- och grundskolenämnd som hittills har sett det skriftliga materialet:

– Jag skulle aldrig acceptera det i den kommunala skolan. Jag anser att alla människor ska mötas med respekt, säger Rönngren.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".