Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
UMEÅ

Plogade cykelbanor krävs för att fler ska cykla

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 11.26
Skydd för cykeln och plogade cykelbanor viktigt för att fler ska cykla till jobbet

Hållbart resande i Umeå vill slå världsrekord i cykelparad. Det krävs fler än 2 284 cyklister för att slå rekordet från Taiwan. Försöket är ett led i att få fler att cykla. Men Bertil Forsberg, forskare på yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet vill se mer konkreta åtgärder för att minska bilåkandet.

– Jag tycker att åtgärder måste handla om att bygga en stad som gör att man inte blir så bilberoende. Att underlätta för cyklister och gående och ha bra kollektivtrafik.

Bertil Forsberg är docent och chef för yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet. Han har med olika mätningar visat på hur illa ställt det är med luftföroreningar i centrala Umeå. Mätningar har gjorts på en rad ställen och olagligt höga halter av avgaser och partiklar från däck har uppmätts i ett större område i centrala Umeå.

Det man sett vid mätningarna är att det är vid vissa tider,  som morgonen och senare under dagen som värdena av olika föroreningar är som högst. Bertil Forsberg anser att det inte är den tunga trafiken som är det största problemet. problemet ligger i bilåkandet till och från jobbet.
Bertil Forsberg vill se mer konkreta åtgärder för att Umeborna ska ta cykeln och ställa bilen:

– Att inte alltid göra så att bilisterna favoriseras. Jag brukar tänka på hur det är på vintern. På min arbetsplats så finns det motorvärmarplats för dem som har bil och man köra hem i sin varma bil.

– Men om man använder cykel så har man inte ens ett skärmtak och sedan ska man cykla på en dåligt plogad cykelväg. Det är inte sådant som underlättar för folk att vara miljövänliga när det gäller att resa till och från jobbet. Så det krävs mycket av kommunens förvaltningar för att underlätta miljövänligt resande, inte bara hurtigt säga att man gör det,  säger Bertil Forsberg.

Världsrekordförsöket i Umeå imorgon lördag arrangeras av Hållbart resande i Umeåregionen. Målet är att det ska bli en över tre kilometer lång cykelparad från Rådhustorget.

Reporter Inga Korsbäck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".