Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Storuman

Överklagar sanering av Långvattnet

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 18.03

Föroreningar i sjön Långvattnet utanför Storuman blir nu ett fall för Miljödomstolen. Storumans kommun har nämligen överklagat ett beslut från länsstyrelsen där sanering av området runt ett avloppsrör krävs.

Det är en långvarig tvist mellan de boende i Långsjöby och kommunen som nu hamnar i Miljödomstolen.

Under många år har bybor krävt att kommunen ska sanera utsläppen från en avloppsanläggning som orsakat illaluktande slambildning på botten av en vik i Långvattnet.

De har vänt sig flera gånger till länsstyrelsen som både 2005 och 2008 uppmanat kommunen att sanera området runt avloppsröret, men kommunen har varje gång sagt nej med motiveringen att kostnaden för sanering inte står i proportion till nyttan.

Länsstyrelsen gav de boende rätt
Men den 5 maj i år så satte länsstyrelsen ner foten och krävde att kommunen senast den 30 augusti avlägsnat slam och vass tio meter ut från stranden längs avloppsröret och hundra meter åt båda sidor.

Men Storumans kommun överklagade beslut till Miljödomstolen.

Enligt kommunen så visar en undersökning, som man låtit konsultföretaget Sweco göra, att bottensedimenten i sjön inte visar på förhöjda halter av föroreningar och organiska ämnen som motiverar en sanering, som skulle göra större skada än nytta än om slammet ligger kvar orört

Kommunen hävdar också att kostnaden för att avlägsna slam och vass inte är rimlig utifrån miljömässig nytta.

Nu blir det alltså Miljödomstolen som får avgöra om slammet ska saneras eller inte

Anmäld till Justitieombudsmannen
Storumans kommun har blivit JO-anmäld för hanteringen av avloppsanläggningen i byn Långsjöby.

Den fungerar dåligt och det gör att avloppsvattnet ofta rinner ut i Långvattnet.

Länsstyrelsen krävde den 31 januari att kommunen reparerar anläggningen och sanerar bort avloppsresterna i sjön och på stranden.

Lennart Odhström
lennart.odhström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".