Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VALET i Västerbotten

Färre unga kandiderar i valet

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 05.00
Anders Sellström, Kd i Umeå och Västerbotten. Foto: Tommy Engman/SR Västerbotten.

De unga politikerna mellan 18 och 29 år har blivit färre på valsedlarna till kommunvalen. För fyra av de stora partierna är andelen unga en fjärdedel så många som för motsvarande åldrar som lever i länet. Det visar siffror som Sveriges Radio har låtit Statistiska centralbyrån SCB ta fram om kandidaterna till kommunfullmäktige.

Lägst andel 18- till 29-åringar på valsedlarna har Kristdemokraterna med 5 procent. Men Kristdemokraternas distrikstordförande Anders Sellström är obekymrad.

– Det fungerar ofta så att ungdomar helst inte vill ta på sig ett större politiskt uppdrag och gå in i ett parti, utan man vill fokusera på en-frågor eller man vill jobba för kanske ett block som ska gå fram segrande i ett val. Det ser inte jag som ett problem, utan jag ser det i stället som att vi ska hela tiden jobba och få in ungdomarna antingen när de är unga men framförallt när de är litet äldre.

(M), (Mp) och (Sd) har flest unga

Genomsnittet för andelen yngre kandidater mellan 18 och 29 år på kommunvalsedlarna är 10%, medan andelen 18 till 29-åringar som lever i länet är 22 procent. De enda partier som är i närheten av det är moderaterna med 20 procent, miljöpartiet med 24 procent och Sverigedemokraterna med 20 - men de går till val i bara Umeå och Skellefteå.

Men medan Kd:s Anders Sellström är obekymrad över att partiets andel yngre kandidater är 5% och räknar med att de unga blir äldre och engagerar sig partipolitiskt senare, så tycker Sveriges ungdomsråd det är bekymmersamt.

Sveriges Ungdomsråd är en organisation som har stöd av statliga Ungdomsstyrelsen för att samla och stödja lokala ungdomsråd och ungdomars föreningsengagemang.

I länet finns tre i Umeå, ett i Åsele och ett i Robertsfors.

Demokratiskt problem

Gustaf Johansson är vice ordförande i Sveriges Ungdomsråd som samlar hälften av landets 150 lokala råd:

– Det är absolut ett problem för demokratin ur det faktum att de förtroendevalda ledamöterna inte är så representativa för hur samhället ser ut. Så jag skulle absolut säga att det är ett problem.

– Men det är ju inte ett problem som är unikt för Västerbotten, fortsätter Gustaf Johansson. Det är genomgående för i stort sett hela Sveriges fullmäktigeförsamlingar att ungdomar är gravt underrepresenterade.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".