Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län/Sverige

6 av 10 politiker använder sociala medier

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 05.07
1 av 4
Tamara Spiric, Vänsterpartiet Umeå. Foto Tommy Engman / SR Västerbotten.
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Klicka för grafik: Sociala medier

Många lokalpolitiker använder sig av sociala medier, som Facebook, twitter och bloggar, för att få ut sitt budskap i valrörelsen. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radio gjort. Sociala medier är en fantastisk demokratirevolution, säger Nicke Grahn, medan Roland Gustafsson påpekar att man riskerar att uppfattas som nonchalant om man inte hinner svara på nätet.

Nicke Grahn, bloggande folkpartist i Dorotea, ser många fördelar med de sociala medierna.
– Man kan föra en diskussion direkt med väljare och intresserade. Jag tycker också att det är jättebra att många människor i partiet kan göra sin röst hörd, inte bara en gruppledare eller partiledare. Jag tycker sociala medier är en fantastisk demokratirevolution, säger Nicke Grahn, som är folkpartist och sitter i kommunstyrelsen i Dorotea och är även engagerad i regionpolitiken.

Han pekar också på att avståndet inte är något hinder för att delta, både inom en kommun med stora avstånd, men också utflyttade doroteabor, och folk med fritidshus i Borgafjäll som bor nån annanstans, kan vara med i diskussionen. Nicke Grahn ser också bloggen som ett bra sätt att lyfta en fråga som kanske inte skulle bli toppnyhet i tidningar, radio och tv. Och förstås är det på bloggen han kommer att göra sina utspel och driva sina frågor inför valet.

Med det är han i gott sällskap. När Sveriges radio frågat kommun- och landstingspolitiker som står överst på valsedeln är det 6 av 10 svarande som tänker använda sociala medier som blogg, facebook och twitter i valrörelsen. Enkäten skickades ut till drygt 1900 personer, de som står som första namn på valsedlarna till kommun- och landstingsvalet i höst. 1266 personer svarade. 737 stycken, eller 58 procent, tänker använda sociala medier i valrörelsen.

Av västerbottenspolitikerna var det 60 personer som svarade på frågan. 34 säger att de använder sociala medier i politiken. Ytterligare 12 säger att de tänker börja, medan 14 säger nej. Totalt skickades 95 enkäter ut i Västerbottens län, vilket ger en svarsfrekvens på 63 procent.

Vänsterpartisten Tamara Spiric i Umeå har en blogg som för en tynande tillvaro, för här prioriteras det personliga mötet öga mot öga.

– Vi försöker dela ut information direkt i brevlådorna och säga att vi kommer att finnas på konsum då och då, kom och träffa oss. Jag tror att vi kommer att fortsätta med det samtidigt som vi försöker möta människor på deras arbetsplatser och deras naturliga mötesarenor. Det tror jag på, säger Tamara Spiric som är gruppledare för vänsterpartiet i Umeå och sitter i kommunstyrelsen.

Bloggar, mikrobloggar som twitter, och communities som facebook, ger redskapen för att skapa dialog och sociala nätverk via kommentarer, länkar, chattar. Men det är inte alldeles lätt att få till det. Och Roland Gustafsson, kristdemokrat i Storuman, pratar hellre med folk på samhället än på nätet.

– Ska man vara aktiv på nätet i de här sociala medierna då ska man vara ordentligt aktiv, och jag har inte den tiden att kunna sitta så mycket på nätet.

Annars blir det lätt en envägskommunikation menar du?

– Ja precis. Och då kan man ju uppfattas som nonchalant också, om man inte är inne och svarar på inlägg och så, säger Roland Gustafsson som är kristdemokraternas gruppledare i Storumans kommunfullmäktige.

Fråga

Sveriges Radio granskar politiker på nätet

Så använder lokala politiker sociala medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".