Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Valet i Vilhelmina

Dyr lokal handel kan rädda service

Publicerat lördag 12 juni 2010 kl 07.51

Ska kommunerna kunna handla dyrare men lokalt för att rädda service och lokal näring? Det är en angelägen fråga för glesbygdskommunerna. Ett lågt inköpspris i ena änden undergräver lokala handlare och de står för en hel del service som kan bli dyr för kommunen att svara för om handlarna slår igen.

Maria Kristoffersson, centerpartistiskt kommunalråd i Vilhelmina, vill ha ett avtal som medger lokala upphandlingar.

Landstingets inköpsavtal för mat löper ut 2012.

Många inlandskommuner har ett hängavtal till landstingets avtal. Vilhelmina är en av de kommunerna.

Vilhelminas centerpartistiska kommunalråd Maria Kristoffersson hoppas att kommunen ska kunna handla mer lokalt i ett nytt och kanske eget avtal - även om det blir dyrare med lokala leverantörer.

Stängda handlare blir dyra

– Jag kan tänka mig att det blir dyrare på några punkter. Men då tycker jag också man måste räkna in vinsten i att behålla en samhällsservice i glesbygd. Om vi förlorar den samhällsservicen så blir kostnaden så mycket högre för kommunen som helhet.

Ja, Maria Kristoffersson oroar sig för att livsmedelsaffärer i glesbygd måste slå igen. För att då få ut mat och förnödenheter till äldre som bor där kan komma att bli dyrt för kommunen.

För Vilhelminas del händer detta nästa gång redan den 1:a december då butiken "Nästansjö allehanda" upphör.

Visst är det också andra orter i kommunen som hon oroas för.

Vill ha med lokala näringsidkare

Det som inte bara Vilhelmina kommun önskar, det här är en fråga som tagits upp i 10-kommungruppen, inlandskommunernas samlingsorganisation, att ha en skrivning i inköpsavtalet där lokala näringsidkare också kan vara med.

För visst har kommunerna köpt mat lokalt trots att man nu har ett hängavtal med landstinget som säger något helt annat.

– Jag tror att det har varit så också att man har kunnat se mellan fingrarna. Men i och med att det skapas en opinion så har bolagen som vunnit de här upphandlingarna blivit mer strikt. Man bevakar frågorn på ett annat sätt, även om kommunen aldrig har fällts till böter eller så för att man handlat upp t.ex. röding från någon sjö.

Både för och emot

Åke Nilsson socialdemokratiskt oppositionsråd i Vilhelmina håller med, men ändå inte.

– Det bästa är ju om vi om vi kunde handla det mesta lokalt och bidra till att skapa den här levande kommunen. Men samtidigt har vi den andra biten, att vi ska förvalta kommuninmedborgarnas pengar på bästa sätt. Och det vet vi ju att köper vi på större avtal så får vi andra priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".