Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Rovdjuren under lupp igen

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 06.14
1 av 2
Foto: Dawn Villella/Scanpix.
2 av 2
Järv. Foto: Scanpix.

Björn, lo, järv och varg. Nu ska de utredas igen: vad tål rovdjursstammarna - och vad tål människan? Både Svenska jägareförbundet och Svenska rovdjursföreningen är positiva till att regeringen har tillsatt utredningen som bland annat ska lämna förslag på hur mycket rovdjur det ska få finnas. Men man har helt olika perspektiv.

Torbjörn Lövbom är ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd. Han hoppas att utredningen kan ta fasta på vilka mål man ska ha med rovdjuren i framtiden.

– Vi har ju rovdjursstammar som ökat väldigt kraftigt och så tillvida har ju rovdjurspolitiken varit lyckad. Och nu är det dags också att vi också kan bestämma nivåer hur mycket vi ska ha så att säga och då på regional nivå är vår utgångspunkt på det. Vi är ju självklart mest intresserad av de övre nivåerna alltså det vi kallar toleransnivåer,

Men det är inte alla som håller med om att det är just toleransnivåer som är det väsentliga. På Svenska rovdjursföreningen är man mer mest intresserade av de lägsta nivåerna för så kallad gynnsam bevarandestatus.

Krister Persson i Umeå är vice ordförande i Svenska rovdjursföreningen. Han tycker att Jägareförbundets syn är problematisk.

– De pratar ju om vissa personers inställning till de här djuren och tar upp ett begrepp som de uppfunnit som de kallar för toleransnivå. Det vill säga hur mycket den ena eller andra kan tåla. Och det beror ju helt och hållet på vem du frågar, egentligen.

Men vad är det för problematiskt med det då?

– Ja problemet är att inte fokusera på det som är målet, nämligen att de ska vara långsiktigt livsdugliga. Utan fokus hamnar ju på något annat, nämligen hur stora problem en enskild person upplever av de här rovdjuren. Lägstanivån för oss det är det minsta som krävs för att de ska vara långsiktigt livsdugliga. Det vill säga, finnas i det här landet i ett tusenårigt perspektiv, säger Krister Persson i Umeå är vice ordförande i Svenska rovdjursföreningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".