Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Mångfald saknas i musikskolan

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 06.20
Piano - javisst! Oud - njae. Foto: Scanpix.

Trots att det nu bor människor från alla världsdelar i Sverige så märks det inte mycket av på landets musikskolor. Fortfarande är det blockflöjt snarare än djembe som eleverna får spela.

Det visar sig när Sveriges Radios nyhetsprogram Mitt i Musiken ställt frågor om mångfald.

Och många skolor har ingen koll på hur stor andel av eleverna som har rötterna utanför Sverige.

Sveriges Radios nyhetsprogram Mitt i Musiken ställde frågorna och 163 av landets kultur- och musikskolor har svarat, fem av dessa är från länet.

Det är Musikskolan i Skellefteå som sticker ut positivt och där kan man få lektion i några afrikanska och sydamerikanska instrument såsom Djembe och Xylofon med afrikansk härkomst och cajón med rötter från sydamerika. Men i de övriga kommunerna är det tunt.

I Umeå säger rektorn Lars Johansson att man inte har lärare och kompetens för det. Ännu. På fem års sikt tror han att det kan bli verklighet med hjälp av invandrarföreningar. I dag saknas pengar att rekrytera fler lärare.

I Umeå kommuns verksamhetsplan för de kommande två åren finns krav som Lars Johansson ska uppfylla.

– Jag ska öka den etniska mångfalden i musikskolan.

Gör du det då?

– Jag gör det så tillvida att jag jobbar ute på grundskolor där jag vet att det finns mycket barn från andra länder.

På många musik- och kulturskolor vet man inte hur stor andel av eleverna som har rötterna i något annat land, Umeå är en av de skolorna. En del musikskolerektorer säger att man inte har som uppgift att hålla koll på detta, det finns också uppfattningen att det är omöjligt att ge svar om etnicitet, till och med säger man att det är "olagligt att registrera detta".

Även Lars Johansson säger att han inte kan registrera etnicitet bland eleverna.

– Och det redovisar jag också varje år till nämnden att jag kan inte svara på den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".