Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Jordskalv skakade västerbottningar

Uppdaterat onsdag 16 juni 2010 kl 14.18
Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 06.49

I går kväll skakades marken under västerbottningarnas fötter. Nu visar den senaste mätningen att magnituden var 3.6 på Richerskalan. Skalvet fick telefonerna att börja ringa hos SOS Alarm och hos polisen. Några oroliga länsbor i trakterna av Burträsk gick till och med ut från husen, medan några Skelleftehamnsbor befarande en explosion på Rönnskärsverken.

Ett jordskalv inträffade strax efter halv elva, några mil söder om Skellefteå. Magnituden var på 3.6 Vilket är kraftigt för att vara i Sverige. Två mindre efterskalv inträffade inom 40 minuter efter huvudskalvet

Evelina, i centrala Skellefteå, har skrivit in till P4 Västerbotten och berättar: "Både jag och min mamma antog genast att en bil kört in i husväggen på nedervåningen. Det skakade i hela huset ungefär i en minut, men från början var det verkligen som om något gått genom väggen, det smällde till såpass hårt."

Hos SOS Alarm och hos polisen fick skalvet telefonerna att börja ringa.

De första 20 till 30 minuterna efter skalvet var det ett ordentligt tryck berättar Maria Lundström. Det var oroliga länsbor som i de flesta fall gissade att det handlade om ett skalv men ville veta mer. En del, särskilt de som bodde i trakterna av Skelleftehamn, var oroliga att det var någon explosion på Rönnskärsverken.

Personalen på SOS Alarm uppmanade de ringande att söka information själva via nyheter i radio, tv och webb.

När trycket på en larmcentral blir för stort kan personal på andra stationer gå in och ta samtal så man inte missar någon allvarlig olycka.

– Men det kunde ju ha varit en explosion, och då hade vi behövt informationen från de som ringde för att ta reda på vad som hänt, säger Maria Lundström.

Vid skalvet under tisdagskvällen tredubblades samtalsmängden mellan kl 22 och 23 berättar Marianne Johansson, platschef hos SOS Alarm i Skellefteå. Väntetiden ökade från de vanliga 4 till 5 sekunder upp till 11 sekunder.

– I dagsläget har vi ju inget annat informationsnummer i Sverige som är officiellt där man kan få reda på vad som har hänt, och jag förstår att folk ringer 112 för att man är orolig för vad som händer. 

Så snart SOS Alarm vet var det finns mer information så hänvisar man dit, till exempel en hemsida för en kommun eller för MSB, myndighetens för skydd och beredskap, eller ett informationsnummer.

Dessutom finns möjligheten att sända viktigt meddelande till allmänheten i Sveriges radio och som textremsa i Sveriges television.

– Det är viktigt att den övriga samhällsinformationen fungerar bra och att vi snabbt får veta vart vi kan hänvisa, säger Marianne Johansson, platschef hos SOS Alarm i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".