Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Läraruppvaktning vid budgetmötet

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 16.50
1 av 3
Birgitta Ljungberg, ordförande för Lärarförbundets Umeåavdelning. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
2 av 3
Eric Bergner, centpartist och vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/SR.
3 av 3
Lennart Holmlund, socialdemokrat och kommunalråd i Umeå. Foto: Lillemor Strömberg/SR.

I dag tar politikerna i Umeå beslut om budgeten, och då passar lärarna på att slå ett slag för skolan. Lärarförbundet driver kampanj och har överlämnat en lista med namnunderskrifter för en satsning på skolan. Men ramarna för budgeten är redan fastställda, säger kommunalrådet Lennart Holmlund.

– Vi menar att pengarna måste gå till dem som, när man tänker på barn och elever, de som behöver det mest. Men sen har ju vi som fackförbund vår del, lärare i Umeå har de lägsta lönerna, och det tycker inte vi är en god framförhållning speciellt inte om man kommer att behöva rekrytera en massa nya lärare framöver, säger Birgitta Ljungberg, ordförande för Lärarförbundets Umeå avdelning.

Just nu minskar gymnasieskolan då babyboomsbarnen gått ut skolan. Lärare sägs upp, och lärare får inte fortsätta på sitt vikariat. Det är de yngre som får gå, medan de med längre anställningstid blir kvar. Medelåldern på lärarna kryper uppåt och det dröjer inte så många år innan en stor grupp lärare ska gå i pension. Samtidigt ökar barnkullarna i de lägre åldrarna igen.

Oppositionen lyssnar välvilligt på lärarnas krav.
– Jag tycker att det är ett helt rimligt krav, säger Eric Bergner, som är centerpartist och vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
– En del av pengarna som finns i kommunens goda ekonomi - för kommunen har en god ekonomi - en del av de pengarna borde kunna satsas i gymnasie- och vuxenutbildningen.

Svaret från Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd, låter så här.
– Jag tycker ju att vi satsar mycket på skolan. Vi är en av de kommuner som satsar mer än de allra flesta jämförbara kommuner både på gymnasieskolan och många säger att den är dyr men jag säger att vi får en bättre skola.

Men lärarnas företrädare Birgitta Ljungberg låter sig inte övertygas.
– Jag tycker de pratar mycket om det, men jag tycker de inte gör det de säger.

Skolan tar en stor del av Umeå kommuns budget, sådär en och en halv miljard, därnäst kommer socialnämnden med bland annat äldreomsorg. Faktiskt är den styrande majoriteten med socialdemokraterna i spetsen överens om det mesta med oppositionen av allianspartier. Det är den där sista procenten eller så man debatterar in i det sista.

Eric Bergner som är skolpolitiker slåss för en gymnasieskola som krymper när babyboomsbarnen gått ut. Men det finns andra orosmoln.
– Att man går flera år i skolan. Man går fler år i skolan, fler än tre år som vi har prognosticerat med. Det här har ju visat sig att det fattas en tio, tolv miljoner varje år.

Till en del kompenseras gymnasiet för extrakostnaderna när eleverna inte tar sig igenom gymnasiet på tre år, men pengarna räcker inte helt. Det är också svårt att spara på lokaler, det måste finnas lite marginal, konstaterar Lennart Holmlund.

– Vi har ett problem att vi har många friskolor och det blir en överdimensionering. Vi får ju ta hand om eleverna när de hoppar av från friskolorna. Det har ju blivit hemskt många som börjar om, och många kommer från friskolorna vilket gör att du sitter och betalar en massa lokaler för mycket, säger Lennart Holmlund, socialdemokrat.

Lärarna då, och alla andra som försöker påverka politikerna när kommunernas budget tas i juni, får de igenom nån ändring? Nej, ramarna är redan lagda, säger Lennart Holmlund. Men lyssnar gör man.

– Alltså vi lyssnar ju under resans gång, det här började när fjolårets budget är tagen då börjar man egentligen med nästa års.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".