Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotniabanan

Striden om Norrbotniabanan fortsätter

Publicerat torsdag 21 oktober 2010 kl 16.18
Politisk strid Norrbotniabanan
(2:01 min)
Botniabanan. Foto: Åsa Sundman /SR

Den politiska striden om Norrbotniabanan fortsätter. Efter en internpellationsdebatt i riksdagen idag går vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ut med hård kritik mot regeringen.

Efter debatten menar han att det står klart att regeringen inte har några planer på att bygga banan förrän tidigast om elva år.

– Det som var helt klart i debatten det är att regeringen har ingen avsikt att bygga Norrbotniabanan till år 2021. Ministern sa väldigt tydligt att det inte finns i planen, det finns inga pengar avsatta.

– Men under valrörelsen var det väldigt många politiker för alliansen som var ute och sa att röstar man på alliansens partier så kommer Norrbotniabanan att bli av. Men det var inte sant, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt har ställt en fråga till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om vad hon tänker göra för att verka för att Norrbotniabanan ska börja byggas.

Ministerns svar är att Norrbotniabanan inte finns med i infrastrukturplanen som gäller för åren fram till 2021. Men hon skriver också att Trafikverket fått i uppdrag att försöka hitta finansiering för sträckan Piteå-Skellefteå.

Jonas Sjöstedt menar att det stod klart i debatten att regeringen inte har några planer på att börja bygga banan.

Men Helena Linddahl, Centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten och suppleang i styrelsen för Norrbotniabanan AB har en helt annan uppfattning om regeringens inställning:

– Det är såhär och det känner Jonas Sjöstedt till, att vartannat år kan man revidera infrastrukturplanen.

– Dessutom finns Norrbotniabanan redan omnämnd i infrastrukturplanen. Skulle Norrbotniabanan vara helt ointressant så skulle regeringen aldrig ha utsett en förhandlingsman och skulle aldrig heller ha fört upp Norrbotniabanan på europanivå, säger Helena Linddahl, Centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten.

Vänsterpartiet kommer nu att skriva en motion som föreslår byggstart för Norrbotniabanan under denna mandatperiod för att se om det finns en majoritet för det i riksdagen.

– Då finns det också en möjlighet för borgerliga ledamöter från norra Sverige som faktiskt vill ha Norrbotniabanan att rösta på den motionen och tvinga regeringen till att ändra sig, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".