Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malå

Obrukad odlingsmark ska ge energigräs

Publicerat fredag 22 oktober 2010 kl 05.53
Gammal jordbruksmark blir ny
(1:27 min)
1 av 3
Cecilia Wahlberg Roslund från Hushållningssällskapet och Cecilia Palmborg, forskare på SLU. Foto: Åza Meijer / SR
2 av 3
På gammal jordbruksmark kan man odla energigrödor. Foto: Åza Meijer / SR
3 av 3
En del av mätutrustningen som används i Fårträsk. Foto: Åza Meijer /SR

Energigräset rörflen kan bli ett bra alternativ för att hålla våra gamla odlingsmarker öppna i framtiden. Gräset växer bra i det här klimatet och kräver inte så mycket arbete. Nu är bara frågan vad som är bästa och mest lönsamma sätt att ta hand om rörflen för inlandet?

Energigräset rörflen odlas på gamla åkermarker i länet, för att se hur bra det kan vara som alternativ gröda. I Fårträsk utanför Malå såddes gräset i juni och är nu ett par decimeter högt. Här pågår forskning av Cecilia Palmborg, forskare vid institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap på SLU. Hon vill se mycket det påverkar klimatet att odla rörflen. Nu mäter Palmborg hur mycket växthusgaser som marken i Fårträsk släpper ut, för att jämföra med att låta gamla odlingsmarker växa igen.

Projektledare för bioenergigårdar på Hushållningssällskapet i Malå är Cecilia Wahlberg Roslund:

- Vi har ju stora jordbruksarealer här upp som är obrukade idag och vi behöver samtidigt massa till energi, kemikalier och till drivmedel. Så det vore bra att få fart på rörflensodlingarna.

Men en fråga är vad som är lönsamt för inlandet. Vid kusten är det lönsamt att elda gräset i stora värmepannor och odlarna jobbar tillsammans med energibolagen. Men i inlandet är det annorlunda och nu ska försök med att göra briketter av gräset komma igång i liten större skala. Tanken är att elda rörflen i mindre pannor och kanske bli ett alternativ till en slags pelletspanna.

Så bland annat i Fårträsk växer ett gräs som blir lika högt som en människa, men kräver lite arbete för att ge mycket biomassa. Det går att skörda under tio år, förutsatt att ogräset hålls borta. Så i Fårträsk prövas både kogödsel och att gödsla med aska. Dessutom får inte marken bli för torr, så därför har det dikats på flera olika sätt.

Allt för att forskare ska kunna se vad som är bästa alternativ för framtida lönsamma rörflensodlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".