Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsbruk

Miljarder att tjäna på laserskannad skog

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 05.13
Hans Hamilton om laserskannad skog
(1:39 min)
Laserskanning ger en mycket detaljrik blid av trädens höjd och täthet. Foto: Örjan Holmberg/SR

Det finns miljarder att tjäna i skogsnäringen på att laserskanna landskapet. Egentligen görs skanningen för att förutse effekter av ett varmare klimat men detaljrikedomen på laserbilderna kan nyttjas av skogsbruket. Hans Hamilton är produktionschef på skogskonsultföretaget Foran AB och har börjat använda de nya laserbilderna när han gör skogsbruksplaner åt olika fastighetsägare.

Lantmäteriet fick regeringes uppdrag 2008 att laserskanna Sverige. Skanningen görs från flygplan och beräknas ta 5 år att slutföra. Egentliga syftet är att få en detaljerad bild av topografin för att kunna förutse klimateffekter som jordskred och översvämning. Men det finns andra användningar som orienteringskartor eller fornlämningsinventering, den ekonomiskt viktigaste är dock nyttan i skogsbruket. I sommar blev man klar med Norrbotten och stora delar av Västerbotten och det utnyttjar Hans Hamilton genom att ovanpå bilden av markstrukturen lägga in själva skogen. Luleå stift är bland de första större skogsägare som uppdaterat sitt skogsinnehav med den nya tekniken och därigenom fått en betydligt klarare bild av den skog stiftet äger än tidigare.

Inom skogsbruket talas det om inoptimala förluster när röjning och gallring inte utförs på ett optimalt sätt. Oftast då för tidigt eller för sent. Det är svårt att beräkna med exakthet men forskare på Skogforsk har räknat ut att det blir stora förluster när det röjs och gallras i fel tid. Ofta för att det saknas planeringsverktyg i form av bra skogsbruksplaner. Men i takt med att Lantmäteriet laserskannar skogsmarken finns informationen där för den som vill använda den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".