Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Mindre studievägledning för gymnasieflickor

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 05.00
Flickor får mindre studievägledning
(1:17 min)
Studenten - inte alla flickor når hit. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR

Flickor i Umeås gymnasieskolor får mindre studie- och yrkesvägledning än pojkarna. Det kan vara orsaken till att en större andel flickor hoppar av gymnasieskolan, jämfört med pojkar, visar en ny studie.

Studien har gjorts av gymnasienämndens utvecklingsavdelning - som både räknat och djupintervjuat en del av eleverna.

Studien visar att pojkarna får mer studievägledning och är mer nöjda än flickorna. Och det är fler flickor som hoppar av eller byter gymnasieprogram.

233 elever i Umeå hoppade av gymnasiet helt, eller bytte gymnasieprogram, förra läsåret. 63 procent av dem var flickor, och alltså var det 37 procent av pojkarna som bytte gymnasieprogram eller hoppade av, endera för att de inte hamnat på sitt förstahandsvalet, för att de kände att de valt fel eller ibland andra orsaker som inte är direkt knutna till skolan.

Skillnader mellan flickor och pojkar syns också i vilka de anger som viktiga för deras studie och yrkesval. Medan flickor och pojkar i lika hög grad anger föräldrar som betydelsefulla, är andelen pojkar betydligt större som tycker att studievägledaren varit viktig. Men det gäller också lärarens och annan skolpersonals betydelse för studie och yrkesval - större andel pojkar än flickar anger dem som viktiga.

Ett av resonemangen som projektgruppen för är att det kanske är en förbättrad studie- och yrkesvägledning som behövs för att komma tillrätta med obalansen mellan flickor och pojkar, men också för att motverka avhopp och programbyten över huvudtaget och få nöjdare elever. För en stor del av pojkarna är nöjda med det stöd och den vägledning de fått, medan de flickor som är nöjda är färre. Och det motsvaras av avhoppen och programbytena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".