Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Försäkringskassan överklagar dom som gav gravida rätt till sjukpenning

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 08.27
Försäkringskassan överklagar dom som gav gravida kvinnor med besvär sjukpenning. Foto SVT Bild.

Försäkringskassan överklagar idag till Högsta domstolen en dom som gav fyra kvinnor rätt till sjukpenning vid graviditetsrelaterade besvär. Svea hovrätt fällde den 30 september 2010 Försäkringskassan för diskriminering av de fyra kvinnorna som kommer ifrån Umeå och Skellefteå.

– Vi står fast vid vår bedömning att vi inte diskriminerar gravida kvinnor utan vi har tillämpat gällande lagstiftning, säger försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

Försäkringskassan vill att HD bedömer hur reglerna om sjukpenning står sig i förhållande till diskrimineringslagstiftningen. Praxis på området behöver utvecklas, enligt myndigheten, som bedömer att lagstiftningarna står i konflikt med varandra.

– Enligt gällande rätt inom socialförsäkringen ska Försäkringskassan göra en prövning om en persons graviditetsbesvär är att anse som sjukdom. Samtidigt har hovrätten ansett att Försäkringskassan, redan genom att göra den prövningen, diskriminerat kvinnorna, skriver Målsäter.

De fyra kvinnorna - en busschaufför, en sjuksköterska, en förskolelärare och en arbetsmiljöinspektör - led alla av besvär kopplade till sina graviditeter och hade sjukskrivits helt eller delvis av sina läkare.

De hade drabbats av bland annat ryggont, trötthet, sömnsvårigheter och smärtsamma sammandragningar. Två hade drabbats av foglossning.

Försäkringskassan avslog kvinnornas begäran om sjukpenning eftersom besvären ansågs vara normala i samband med graviditet - och alltså inte att betrakta som sjukdom.

Diskriminering, slog Svea hovrätt fast i sin dom den 30 september. Domstolen menade att män med samma besvär troligen skulle ha fått ersättning.

Minst 14 andra kvinnor har anmält Försäkringskassan till diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att som gravida ha nekats sjukpenning. Dessa ärenden har legat vilande i väntan på att rättsprocessen ska bli klar i de fyra första fallen.

Enligt Försäkringskassan får 98 procent av alla kvinnor med graviditetsrelaterade diagnoser sjukpenning när de ansöker om den. Bedömningen görs utifrån om arbetsförmågan är nedsatt, med minst en fjärdedel, på grund av sjukdom eller inte. Detta oavsett om sjukdomen har något samband med graviditeten eller ej.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".