Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Vill inte ha licensjakt på lo

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 08.12
Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.

Idag väntas Naturvårdsverket komma med besked om hur många lodjur som eventuellt ska skjutas i år. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson hoppas att det inte blir någon licensjakt i år

Det finns inget utrymme för sådan jakt med tanke på att lodjuren blir allt färre i landet, säger Karlsson.

Totalt har det registrerats 211 säkra nyfödda loungar och det är den lägsta siffran sedan 2004.

Idag av omkring 1 250 stycken, bara för några år sedan bestod stammen av runt 2000 individer.

Enligt riksdagsbeslutet om rovdjurspolitiken ska miniminivån för lostammens föryngring ligga på 300 ungar varje år. Tillfälligt kan föryngringen tillåtas minska till 250 lokattungar under förutsättning att spridningen fortsätter i södra Sverige och att stammens bevarandestatus inte påverkas negativt på lång sikt. Trots att antalet ungar nått upp till rikdagens mål på 300 endast en enda gång de senaste tio åren har licensjaktstilldelningen och avskjutningen tillåtits öka hela tiden.

- Efter den beklämmande licensjakten på varg riskerar nu även lostammen att drabbas. Anledningen är återigen att regeringen sätter jägarnas intressen före naturvårdens. Ett motiv är att lodjuren tar rådjur, men varför skulle jägarna ha större rätt till rådjuren än vad lodjuren har? frågar Mikael Karlsson.

Utanför renskötselområdet gör lodjuren endast begränsad skada. Enstaka hundar angrips men i nio fall av tio sker det i samband med att lodjuret jagas av hund under jakt.

- Undersökningar visar att en klar majoritet av svenskarna i områden med lodjur tycker om att de finns. Riksdagen har lagt fast en miniminivå för föryngring och en ännu lägre nivå i undantagsfall. Just nu är läget ännu sämre. Då vore det orimligt att tillåta jakt, säger Mikael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".