Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Utredning om barnmisshandel dröjer

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 07.16

Utredningarna vid misstänkt barnmisshandel tar oacceptabelt lång tid. I 12 av 32 åklagarkammare hinner man inte behandla hälften av ärendena inom den lagstadgade tidsfristen, 90 dagar. Det visar Rädda Barnens granskning av Åklagarmyndighetens statistik från 2010. I Umeå tar det i genomsnitt 106 dagar innan beslut fattas i åtalsfrågan.

Vid misstanke om misshandel av barn ska beslut om åtal tas senast inom 90 dagar efter den tidpunkt när det finns någon som är skäligen misstänkt för brottet. Men statistiken visar att handläggningstiden vid misstänkt barnmisshandel under 2010 i genomsnitt var 115 dagar. Handläggningstiderna varierar kraftigt mellan olika åklagarkammare i landet. De längsta handläggningstiderna finns i Malmö (168 dagar), Sundsvall (153 dagar), Östersund (148 dagar). Bäst av åklagarkamrarna klarar sig Helsingborg (66 dagar), Kristianstad (77 dagar), Norrköping (79 dagar) och Gävle (81 dagar).

Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris möter barn som blivit utsatta för våldsbrott. En flicka på mellanstadiet har väntat i över ett år på att beslut ska fattas i åtalsfrågan. Hon får frågan om vad hon vill säga till dem som ansvarar för den långa väntetiden:

"Barn har det i huvudet hela tiden och kommer aldrig ifrån det".

Per Olof Tellegård, psykolog/handläggare på Rädda Barnen, säger:

- Ett barn som berättat om misshandel och inte blir hört upplever att ingen tar honom eller henne på allvar. Under den långa väntetiden kan barnet pressas eller mutas att ta tillbaka sin historia. Risken är stor att barnet har svårt att berätta när det väl kallas till förhör, risken ökar också för att minnet av övergreppet förändras under tid.

Barn som utsätts för våldsbrott av en närstående befinner sig i en mycket utsatt situation. De är utlämnade till och beroende av ett välfungerande rättssystem som kan tillvarata barns rättigheter. En lång utredningstid riskerar att få förödande konsekvenser, speciellt när en närstående är misstänkt.

- Vi har följt Åklagarmyndighetens arbete i den här frågan och glädjande nog kan vi konstatera att medelvärdet har minskat i landet, även om de fortfarande är alldeles för långa, fortsätter Per Olof Tellegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".