Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hälsa

Unga saknar kunskap om tobak

Publicerat torsdag 17 februari 2011 kl 14.24
Unga saknar kunskap om tobak
(1:46 min)
Rökning. Foto: AP.

Det finns en bristande kunskap hos unga människor när det handlar om tobak, det visar en färsk undersökning från Folkhälsoinstitutet där 7 700 stycken 13-, 15- och 17-åringar svarat på frågor om tobak.

– Det är bara negativt. Det kostar pengar och så blir man sjuk och ful, säger Joakim Nilsson Vilbäck som går på gymnasiet i Umeå.

Anastasiya Rakhimova vet att rökningen inte är nyttig.
– Jag vet att man kan få cancer av det. Min mormor faktiskt dog av det.

Passiv rökning då, vad vet du om det?
– Det är typ farligare, säger Emma Abrahamsson som själv har rökt och slutade.

Rökning kan vara skadligt för fostret om man är gravid, det vet de flesta visar undersökningen. Men bara hälften av tonåringarna visste att passiv rökning kan ge allergi och magsår. Det var inte många som visste hur många som dör av sin rökning eller hur starkt ett nikotinberoende är.

– Det borde vara lite mera i undervisningen, i förebyggande syfte, tycker Rasmus Kristensson.

Är det många du känner som röker?

– Faktiskt inte. Det är mindre än man tror, men det finns väl några i klassen.

Studien genomfördes av Maria Nilsson vid Umeå universitet på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut. Undersökningen beskriver ungas tobaksbruk, attityder till tobaksanvändning, ungas syn på hur föräldrar bör agera mot barnens tobaksbruk och ungas kunskaper om tobak.

– Det här är en undersökning som vi har gjort flera år i rad, därför så är det ju intressant att följa utvecklingen och se hur det går. Det är på flera områden som vi ser att det har minskat, kunskapen, säger Cecila Birgersson, utredare på Statens Folkhälsoinstitut.

Vad ska ni göra åt den här kunskapsbristen?

– Folkhälsoinstitutet har tagit fram ett rätt så nytt skolmaterial, Berusning på schemat heter det, just om hur man kan arbeta med alkohol, narkotika, tobak och dopning i skolan. Den hoppas vi ska kunna bli ett stödmaterial för hur man ska ta upp de här frågorna.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, dör det cirka 7 000 personer i Sverige varje år Minst 500 av dessa dör av passiv rökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".