Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RENBETESMÅLET

Domen får betydelse för hela Sápmi

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 11.22
"Det behövs ett avgörande"
(2:13 min)
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Bara en part kan vinna Nordmalingsmålet som nu avslutats i Högsta domstolen. Men båda parterna betonar att domen kommer att få vidare konsekvenser än bara för dem som målet handlat om.

Camilla Wikland är en av samebyarnas advokater och menar att en förlust för samebyarna i Högsta domstolen gör att det blir svårt att bevisa sin renskötselrätt.

– Det innebär ju i praktiken att det blir omöjligt att bevisa en sådan rätt.

Samebyarna hoppas på ett avgörande från Högsta domstolen där viktiga principer slås fast för rätten till renbete. Något som saknas idag. Camilla Wikland menar att domslutet får en direkt betydelse för parterna i målet, om man vet att man har sedvanerätt inom ett visst område eller inte. Men betydelsen sträcker sig mycket längre än så, menar hon.

– Det får betydelse för hela det samiska kollektivet och för hela Sápmi helt enkelt. Det behövs ett avgörande som klargör hur man ska bedöma frågorna om urminnes hävd och det krävs också ett avgörande som tar hänsyn till rennäringens särdrag.

Nils Rinander, som är en av dem som företrätt fastighetsägarna, tror att en förlust leder till osäkerhet.

– Då gnager den här uppfattningen att, men dom har väl egentligen inte rätt att vara här. Och att leva med en sådan känsla och en ovisshet det är ju en nackdel och man vill nog reda ut det där.

Han tror också att frågan får en större betydelse vid en förlust, än för bara fastighetsägarna i det här målet. Till exempel vid etableringar av vindkraftverk och om man ska driva någon form av markexploatering, då det är samrådskrav med rennäringen.

– Det kanske hindrar det hela, så jag tror det kanske får än större betydelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".